Öppen lasagne med aubergine och ogräspesto

Öppen lasagne med aubergine och ogräspesto.

Publicerat:

Tillagningstid:

Tareq gör sina egna lasagneplattor till den här smakrika pastarätten med aubergine. Receptet kommer från Trädgårdstider.

Ingredienser

8portioner

Tomatsås

  • 6klyfta(or)
    vitlök
  • ½
    röd chili
  • ½dl
    olivolja
  • 1
    gul lök
  • 1
    morot
  • 2
    stjälkar blekselleri
  • 2dl
    torrt vitt vin
  • skalken av en bit parmesanost
  • 3skiva(or)
    vitt surdegsbröd
  • 4burk(ar)
    skalade hela tomater
  • 3
    kvistar timjan
  • salt och peppar

Aubergine med ogräspesto

  • 3dl
    kirskål
  • 1dl
    löktrav
  • 2dl
    ruccola
  • 1dl
    olivolja
  • ½dl
    solroskärnor
  • 2
    aubergine
  • salt

Tomatsallad

  • 5dl
    små tomater i olika färger
  • 2st
    salladslök
  • 2msk
    olivolja
  • salt och peppar
  • 2st
    buffelmozzarella

Pastadeg

  • 3dl
    vetemjöl
  • 3dl
    durumvete
  • 4
    ägg
  • 1tsk
    salt

Till servering

  • parmesanost

Bakad rotselleri

  • 1
    rotselleri

Så lagar du

Tomatsås

1. Hacka vitlök och chili grovt. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs tills vitlöken blir lätt brynt.

2. Hacka lök, morot och blekselleri och tillsätt detta. Fräs allt samman i ett par minuter. Tillsätt det vita vinet och sedan resterande ingredienser.

3. Låt koka sakta med locket på glänt i ca en timme. Smaka av med salt och peppar.

Aubergine med ogräspesto

1. Lägg kirskål, löktrav, ruccola, olivolja och solroskärnor i ett litermått och mixa det till en slät kräm. Salta och peppra efter smak.

2. Skiva auberginen på längden. Salta mellan varje skiva och slätt sedan ihop auberginen igen. Låt den ligga och dra med saltet i ca 20 minuter, pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt.

3. Stek i rikligt med olivolja på båda sidor. Lägg skivorna på en tallrik och bred över pesto.

Tomatsallad

1. Dela tomaterna på hälften och skär salladslöken i fina strimlor.

2. Blanda samman i en skål tillsammans med olivolja, salt och peppar.

3. Riv mozzarellan i bitar och blanda ner i salladen.

Pastadeg

1. Blanda samman alla ingredienser och knåda samman till en smidig deg. Låt degen vila i en handduk i ca 20 minuter.

2. Kavla ut degen till nr 5 på en pastamaskin och skär sedan i ca 15 cm långa plattor.

Servering

1. Koka pastaplattorna i saltat vatten och montera lasagnen direkt på tallriken.

2. Varva den kokta pastan med tomatsås, aubergin med pesto, tomatsallad och avsluta med riven färsk parmesan. Servera direkt.

Bakad rotselleri

1. Baka rotsellerin hel i ugn på 180 grader tills det att den har en kärntemperatur på 96 grader.

2. Skär i bitar, krydda efter önskemål och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!