Orecchiette alle rape (från grunden)

Orecchiette alle rape (från grunden).

Publicerat:

Tillagningstid:

I Apulien är orecchiette alle rape nationalrätten framför alla. Den tillagas av något som heter cime di rapa som är en sorts majroveskott eller blad. Smaken är lite besk och balanseras fint med sardeller. I Skåne odlas rapsrybs eller rapsskott som är till förvillning lika. Den som inte hittar dessa delikatesser klarar sig fint med broccoli.

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    orecchiette (gärna hemgjorda, se relaterat recept)
  • 2msk
    salt
  • 300g
    cime di rapa eller rapsrybs
  • 1dl
    olivolja
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1
    chilipepparfrukt, torkad
  • 3
    sardellfiléer
  • 3msk
    vitt matlagningsvin
  • parmesanost

Så lagar du

1. Skär eller bryt cime de rapa i bitar.

2. Koka upp rikligt med vatten och lägg i pasta, salt och cime de rape i det kokande pastavattnet och koka enligt anvisningarna på pastapaketet. Om du gör egen orecchiette behöver den bara koka i 3 minuter. Då bör du först koka cime de rapa i 8–10 minuter på egen hand.

3. Häll under tiden olivolja i stekpannan. Lägg vitlöken och sardellfiléerna i oljan. Rör om med en träsked så att sardellerna löser upp sig och smälter. Häll i det vita vinet och låt det koka upp. Ställ av stekpannan från plattan.

4. Häll av vattnet med pasta och cime de rapa i ett durkslag när pastan är al dente.

5. Lägg i pastan och cime de rapa i oljan - sätt tillbaka stekpannan på värmen och rör om så att allting blandas ordentligt. Blanda i riven parmesanost och servera med extra parmesanost.

Dela det här receptet med dina vänner!