Örtdoftande älgstek

Mustig älgstek med lyxig kantarellsås, vitlöksdoftande hasselbackspotatis och äppelkål med lingon och bacon.

Ingredienser

4 portioner

Älgsteken

  • 1 kg
    älgstek, putsad
  • 1 st
    ekologisk citron
  • 1 st
    röd spansk peppar
  • 2 tsk
    salt
  • 1 tsk
    svartpeppar
  • några kvistar färsk timjan och rosmarin
  • smör till stekning

Lyxig kantarellsås

  • 200 g
    kantareller eller annan färsk svamp i bitar (motsvarar 50 g torkad)
  • 2 st
    schalottenlökar, finhackade
  • ½ dl
    vitt portvin
  • 3 dl
    grädde (valfri fetthalt men kokbar)
  • smör till stekning
  • salt, vitpeppar
  • ev. maizena

Vitlöksdoftande hasselbackspotatis

  • 1 kg
    potatis
  • 50 g
    smör
  • 5 st
    vitlöksklyftor, krossade
  • 1 st
    kvist färsk rosmarin
  • 1 st
    röd spansk peppar, strimlad
  • 2 tsk
    salt
  • 1 tsk
    vitpeppar
  • ½ dl
    ströbröd

Äppelkål med lingon och bacon

  • 50 g
    bacon, strimlat
  • 500 g
    savoykål, strimlat (ca ½ huvud)
  • 2 st
    fasta äpplen, klyftade
  • 1 st
    citron (använd samma som till köttet)
  • 1 dl
    hasselnötter, rostade
  • 1 dl
    färska eller frysta lingon
  • salt, vitpeppar
  • smör till stekning

Så lagar du

Här kan du skriva ett inlägg