Örtdoftande älgstek

Örtdoftande älgstek

Publicerat:

Mustig älgstek med lyxig kantarellsås, vitlöksdoftande hasselbackspotatis och äppelkål med lingon och bacon.

Ingredienser

4portioner

Älgsteken

  • 1kg
    älgstek, putsad
  • 1st
    ekologisk citron
  • 1st
    röd spansk peppar
  • 2tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar
  • några kvistar färsk timjan och rosmarin
  • smör till stekning

Lyxig kantarellsås

  • 200g
    kantareller eller annan färsk svamp i bitar (motsvarar 50 g torkad)
  • 2st
    schalottenlökar, finhackade
  • ½dl
    vitt portvin
  • 3dl
    grädde (valfri fetthalt men kokbar)
  • smör till stekning
  • salt, vitpeppar
  • ev. maizena

Vitlöksdoftande hasselbackspotatis

  • 1kg
    potatis
  • 50g
    smör
  • 5st
    vitlöksklyftor, krossade
  • 1st
    kvist färsk rosmarin
  • 1st
    röd spansk peppar, strimlad
  • 2tsk
    salt
  • 1tsk
    vitpeppar
  • ½dl
    ströbröd

Äppelkål med lingon och bacon

  • 50g
    bacon, strimlat
  • 500g
    savoykål, strimlat (ca ½ huvud)
  • 2st
    fasta äpplen, klyftade
  • 1st
    citron (använd samma som till köttet)
  • 1dl
    hasselnötter, rostade
  • 1dl
    färska eller frysta lingon
  • salt, vitpeppar
  • smör till stekning

Så lagar du

Älgstek

1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär små hål i köttet och fyll med det gula av skalet från citronen, spansk peppar, timjan och rosmarin.

2. Klappa in salt och peppar och bryn steken gyllenbrun i smör. Lägg i en ugnsfast form, klicka på lite smör. Sätt en stektermometer i stekens tjockaste del, ställ i ugn och stek till 62–63 grader innertemperatur för medium.

3. Ta ut köttet och låt vila. Höj ugnsvärmen och ställ in potatisarna (nedan). Skär köttet i cirka 0,5 cm tjocka skivor, lägg på ett par klickar smör och ett fuktat bakpapper. Värm på en kort stund i ugnen just innan servering.

Tips! köttet går bra att förbereda dagarna innan. Då ställer du i det i kylen med bakpapper på och värmer just innan servering.

Kantarellsås

1. Stek svamp och lök i smör, låt ev vätska koka in.

2. Tillsätt portvin, låt vätskan koka in. Häll på grädde. Koka ihop 10 minuter. Häll i stekskyn från köttet. Smaka av med salt, peppar och kanske en skvätt portvin.

3. Red av med majsena om du önskar tjockare konsistens.

Tips! Såsen går bra att förbereda dagarna innan.

Hasselbackspotatis

1. Sätt ugnen på 200 grader. Fräs smör, vitlök, rosmarin och spansk peppar utan att det får färg. Blanda ner salt och peppar. Låt dra 5 minuter.

2. Skala och skär under tiden potatisarna i tunna skivor halvt igenom. Lägg dem i en träsked när du skär, så går det lättare. Blanda med smöret och låt dra 10 minuter.

3. Lägg potatisarna i en ugnsfast form med den skårade sidan uppåt, ställ in mitt i ugnen 20 minuter.Ta ut och pensla med smöret från formen 1–2 gånger under tiden.

4. Efter 20 minuter strör du på ströbröd och gräddar 15–20 minuter till.

Äppelkål

1. Fräs bacon och kål i lite smör några minuter. Lyft upp ut pannan. Stek äppelklyftorna hastigt i smör, blanda ner kål och pressa över citron.

2. Smaka av med salt och peppar. Toppa med hasselnötter och lingon.

Tips! Rosta hasselnötterna i torr stekpanna, lägg i handduk och gnugga bort skalet.

Dela det här receptet med dina vänner!