Örtglaserad lammstek

Tillagningstid:

Örtglaserad lammstek

Publicerat:

Tillagningstid:

Lammstek som smälter i munnen, servera gärna tillsammans med hummus och tzatsiki.

Ingredienser

10–12 portioner

  • 1 st
    lammstek på ben, 2,5-3,5 kg
  • 2 msk
    sambal oelek
  • svartpeppar, salt
  • smör till stekning
  • valfritt: 2 msk kryddblandning, t ex italiensk salladskrydda eller örtrub

Glaze

  • 2 dl
    färdig glaze eller teriyakisås
  • 2 msk
    fransk senap
  • 1 st
    ekologisk citron, det gula av skalet rivet
  • 1 st
    röd spansk peppar, skivad
  • 2 msk
    färsk rosmarin, hackad
  • ½ dl
    färsk timjan, hackad

Till servering

  • dina favoritgrönsaker
  • röd lök, strimlad
  • tomatsalsa (finns bra färdiga på burk)
  • tsatsiki (se nedan)
  • hommos (se nedan)
  • orientaliska bröd eller tortillas
  • citronklyftor

Tsatsiki, 4 port

  • 2 st
    vitlöksklyftor, finrivna
  • ½ st
    gurka, tärnad
  • 3 dl
    turkisk yoghurt
  • salt, vitpeppar

Hommos, 6 port

  • 1 ½ dl
    kikärtor, kokta och sköljda
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • ½ dl
    tahini (sesampasta)
  • ½ dl
    pressad citron
  • 1 dl
    vatten
  • 2 tsk
    salt
  • olivolja
  • sumak (valfritt)

Så lagar du