Örtglaserad lammstek

Örtglaserad lammstek

Publicerat:

Tillagningstid:

Lammstek som smälter i munnen, servera gärna tillsammans med hummus och tzatsiki.

Ingredienser

10 - 12portioner

  • 1st
    lammstek på ben, 2,5-3,5 kg
  • 2msk
    sambal oelek
  • svartpeppar, salt
  • smör till stekning
  • valfritt: 2 msk kryddblandning, t ex italiensk salladskrydda eller örtrub

Glaze

  • 2dl
    färdig glaze eller teriyakisås
  • 2msk
    fransk senap
  • 1st
    ekologisk citron, det gula av skalet rivet
  • 1st
    röd spansk peppar, skivad
  • 2msk
    färsk rosmarin, hackad
  • ½dl
    färsk timjan, hackad

Till servering

  • dina favoritgrönsaker
  • röd lök, strimlad
  • tomatsalsa (finns bra färdiga på burk)
  • tsatsiki (se nedan)
  • hommos (se nedan)
  • orientaliska bröd eller tortillas
  • citronklyftor

Tsatsiki, 4 port

  • 2st
    vitlöksklyftor, finrivna
  • ½st
    gurka, tärnad
  • 3dl
    turkisk yoghurt
  • salt, vitpeppar

Hommos, 6 port

  • 1 ½ dl
    kikärtor, kokta och sköljda
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • ½dl
    tahini (sesampasta)
  • ½dl
    pressad citron
  • 1dl
    vatten
  • 2tsk
    salt
  • olivolja
  • sumak (valfritt)

Så lagar du

Lammstek

1. Sätt ugnen på 150 grader. Snitta steken ett par gånger, gnid in kryddorna och bryn den runt om i smör. Ryms den inte i stekpannan så brukar jag använda långpannan.

2. Lägg steken i en långpanna, häll på ca 5 dl vatten, täck med folie och ställ in i nedre delen av ugnen. Där ska den stå i minst 5 timmar, tills köttet lätt släpper från benet.

3. Titta till den ett par gånger under tiden, vänd och ös steken med köttsaften. Fyll på vatten om det har kokat bort. Blanda ihop glaze (se nedan).

4. När det återstår ca 30 minuter tar du ut steken, lyfter av folie, penslar med glaze och låter den få vacker, gyllene yta. Du kan med fördel förbereda allt dagen innan.

5. Låt steken svalna helt, plasta, ställ i kyl och värm försiktigt innan servering. Pensla gärna med extra glaze.

Glaze

1. Blanda samtliga ingredienser.

Tsatsiki

2. Blanda samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Hommos

1. Mixa samtliga ingredienser utom sumac och olja i 10 minuter matberedare. Ställ i kyl.

2. Vid servering, gör en grop i röran med baksidan av en sked och ringla olja över. Strö på sumak.

Dela det här receptet med dina vänner!