Örtinfusion med citron, en sofistikerad middagsdryck

Örtinfusion med citron, en sofistikerad middagsdryck

Publicerat:

Tillagningstid:

En osötad örtinfusion kan varieras med intensivläckra aromer från olika örter, rötter och andra smaksättare, gärna av samma smaker som återfinns i maten. Det är ett utmärkt alternativ till vin i måltidssammanhang.

Ingredienser

  • 5dl
    uppkokt, hett vatten
  • 4
    nävar färska örter och örtsjälkar, t ex timjan, citronmeliss, salvia, rosmarin, mynta
  • 2st
    ekologiska citroner

Så lagar du

1. Lägg örter och citronskal i en skål och häll det heta vattnet över.

2. Låt dra tills drycken svalnat.

3. Tillsätt saften från citronen och sila vätskan.

4. Förvara i kylskåp i ren flaska med tätslutande kork.

5. Vid servering, späd infusionen med vatten, bubbelvatten eller juice beroende på tycke, smak och sammanhang.

Tips:

- Infusionen kan spädas med upp till 1 del infusion och 4 delar vatten enligt smak.

- Örterna i infusionen ska lyfta maträttens kryddning och maten ska lyfta infusionen.

- Gör en smakrik pesto på de avsilade örterna.

- Infusioner är hett på stjärnrestauranger idag. Det är dessutom ett utmärkt sätt att få användning av de mindre vackra delarna på örter, rötter och annat svinn.

- Hållbarheten är några dagar i kylskåp i ren flaska med tätslutande kork.

Dela det här receptet med dina vänner!