Örtmarinerad oxfilé

Oxfilé.

Publicerat:

Tillagningstid:

Oxfilé med en mild smak av örter. Rätten är lättlagad och lyxig och perfekt festmat.

Ingredienser

4portioner

  • 4bit(ar)
    oxfilé (à ca 175 gram)
  • ett parkvist(ar)
    färsk rosmarin och timjan
  • olivolja
  • smör till stekning
  • salt, vitpeppar

Så lagar du

1. Gnid in köttet med olivolja och örtkryddor. Låt marinera medan du förbereder resten av middagen. Du kan också göra detta dagen innan, lägg allt på fat eller i en plastpåse och förvara i kylen.

2. Stek köttet gyllene i smör, salta och peppra. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen och låt eftersteka till innertemperatur 60º (medium, ca 10 minuter). 

3. Täck med folie eller smörpapper och låt köttet vila 10 minuter på spiskanten.

Tips: Ska du steka stora mängder kött går det bra att bryna köttet, krydda och låt svalna på ett ugnsfat. Lägg på en klick smör på varje köttbit, plasta och ställ i kyl. Ta fram köttet i god tid så att det inte är iskallt, värm köttet i ugnen till önskad stekningsgrad innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!