Örtspäckad lammstek

Örtspäckad lammstek.

Publicerat:

Tillagningstid:

När man tillreder lammsteken utan ben får man en jämnare smak och behöver inte karva i steken efter att den är tillredd. En benfri stek är helt enkelt snyggare när man skär upp den. Fördelen med att handla lokalproducerat lammkött är att du samtidigt stöder den lokala ekonomin och mångfalden i naturen.

Ingredienser

4 - 6portioner

Lammsteken

  • 1
    lammstek med eller utan ben, gärna lokalproducerad
  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • 2msk
    finhackad timjan
  • 2msk
    finhackad dragon
  • 2msk
    finhackad dill
  • ½msk
    grovsalt
  • bindgarn
  • smör till stekning

Rostade morötter med dill, chorizo och ättika

  • 400g
    morot
  • 50g
    smör till stekning
  • 75g
    smulad chorizo
  • 1
    citron, det yttersta skalet rivet
  • 2msk
    ättika
  • 2msk
    plockad dill
  • salt

Så lagar du

Lammsteken

1. Mortla de färska kryddorna med salt och vitlök till en kryddpasta. Massera in den urbenade lammsteken med kryddorna och bind sedan upp den tajt med bindgarn.

2. Bryn den runt om i och ös den gärna med smör så den får en fin stekyta. Sätt steken i en ugnsfast form i ugnen, på 125° tills steken nått en innertemperatur på 62°.

3. Låt steken vila en stund före du skär upp köttet så får du ett saftigare slutresultat.

Rostade morötter med dill, chorizo och ättika

1. Putsa morötterna.

2. Bryn dem i smör och olja i en stekpanna med chorizon några minuter tills allt fått lite yta.

3. Lägg på beklädd ugnsplåt.

4. Stoppa in plåten i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

5. Ta ut plåten, riv över citronskal, tillsätt ättika, dill och smaka av med salt.

Dela det här receptet med dina vänner!