Örtstekt lamm med rödbetstagliatelle, fetaostsås och svamp

Rödbetstagliatelle med ost, rosmarin och svampor på och Lammrumpor i bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

Karin Franssons örtstekta lammrumpa med rödbetstagliatelle, skummig fetaostsås och säsongens svamp är ett utmärkt sätt att ta vara på höstens behagliga smaker.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    lammrumpor, rostbiff
  • 4-5kvist(ar)
    rosmarin, färsk
  • 2-3klyfta(or)
    vitlök
  • rapsolja
  • ca 400g
    tagliatelle, färsk
  • svamp efter säsong
  • ca 600-800g
    rödbetor
  • 3msk
    balsamvinäger
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • salt och svartpeppar
  • dl
    olivolja blandad med rapsolja
  • ca 3dl
    rödbetsjuice, färdig produkt

Fetaostsås

  • 3dl
    mjölk
  • ½-1dl
    grädde
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 250g
    fetaost
  • salt
  • lite honung

Till servering

  • kanelblommor
  • röda blad och skott som oxalis, rödbetsblad, bronsfärgad fänkål

Så lagar du

1. Skala och skär rödbetorna i mindre bitar.

2. Blanda oljorna med en rejäl nypa salt, balsamvinäger och rivna vitlöksklyftor.

3. Häll detta över betorna, blanda väl och placera dem sedan på en bakplåt, klädd med bakplåtspapper, fördela rosmarinkvistar över och sätt in i ugnen på 160°C i ca 1 timme, rör om någon gång.

4. Kolla efter hand om betorna känns genombakade. De behöver inte vara smörmjuka!

5. Ta ut ur ugnen, låt svalna något och kör dem sedan i mixer eller matberedare tillsammans med lite rödbetsjuice, bara så mycket att det hela går att få runt i mixern.

6. Smaka av med ev. lite mera salt.

Under tiden rödbetorna är i ugnen kan lammrumporna förberedas.

1. Putsa lammrumporna fria från senor och hinnor, salta, peppra och stek dem sedan runt om i olja.

2. Tillsätt rosmarin och krossade vitlöksklyftor och stek vidare tills köttet är fint brynt.

3. Sätt in i ugnen efter rödbetorna kommit ut, dra då ner temperaturen till 125°, stek tills innertemperaturen visar 56-58°, ta ut och låt dem vila i ca 10 minuter innan de ska skäras upp.

4. Koka upp gräddmjölken tillsammans med vitlöken och 1 rosmarinklyfta, salt och honung.

5. Smula ner ca 150 g av fetaosten, spara resten till upplägget.

6. Låt osten smälta ner i gräddmjölken, vispa lite i den under tiden och sila av.

7. Vid serveringen mixas såsen upp med mixerstaven, lägg gärna ner en klick smör!

8. Stek svampen i lite smör, salta och peppra lätt.

9. Ta ram en traktörpanna och lägg ner rödbetsmoset tillsammans med 1 klick smör och ca 1-2 dl rödbetsjuice, värm upp.

10. Koka pastan i saltat vatten med en liten droppe olja i, koka i ca 3 minuter.

11. Häll av vattnet och spola med vatten, lägg ner pastan i traktörpannan med rödbetsmoset.

12. Sätt tillbaka på spisen och vänd försiktigt runt pastan tills den har sugit upp rödbetsmojset och blivit härlig röd.

13. Servera med uppskuret lammkött, mera smulad fetaost och röda blad.

14. Servera nystekt svamp och den nymixade fetaostsåsen runt om.

Tips:

Jag tycker att det är extra gott med en aning kanelsmak just nu i hösttider. Jag har hittat kanelblommor som har en mild blommig kanelsmak och passar helt underbar till rödbetor!

Dela det här receptet med dina vänner!