Ost- och kantarellpaj

Ost- och kantarellpaj

Publicerat:

Tillagningstid:

En matig ost- och kantarellpaj har en given plats bredvid kräftorna.

Ingredienser

8portioner

Pajskal

  • 125g
    smör
  • 3dl
    vetemjöl
  • ½tsk
    salt
  • 2msk
    iskallt vatten

Fyllning

  • 2liter
    färska kantareller
  • 1
    gul lök, finhackad
  • 2msk
    smör
  • 1tsk
    salt
  • 2dl
    creme fraiche
  • 3
    ägg
  • 200g
    riven stark ost
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl och salt i en matberedare och tillsätt vattnet.  Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kylen i ca 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 200°C, nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter, mitt i ugnen.

3. Borsta, ansa och skär svampen i grova bitar. Tag undan några små, hela svampar till dekoration.

4. Lägg svampen i en varm stekpanna och låt vätskan koka bort. Lägg i smöret och den finhackade löken och låt fräsa en stund. Smaka av med salt och peppar.

5. Vispa samman äggen med crème fraiche. Riv osten grovt och blanda ned i äggsmeten, salta och peppra.

6. Fyll pajskalet med svampfräset och äggsmeten. Grädda i ca 20-25 minuter tills pajen fått fin färg och fyllningen stannat. Dekorera med några hela, stekta svampar.

Dryckestips

Sigtuna Organic Ale, Sverige
Nr 1547, 19:90 (33 cl)

eller

Prugneto Sangiovese Superiore 2014, Italien
Nr 2313, 79 kronor

Alkoholfritt
Backyard Brew High-Wheeler, Sverige
Nr 1981, 12:40 (33 cl)

Dela det här receptet med dina vänner!