Ost- och saffransfyllda samosas med kryddig salsa

Ost- och saffransfyllda samosas med kryddig salsa

Ingredienser

8portioner

  • 1paket
    kyld filodeg, 250 g
  • 75g
    smör, smält

Fyllning

  • 2st
    vitlöksklyftor, hackade
  • 1st
    grön spansk peppar, hackad
  • 1nypa(or)
    mortlad saffran (lyxvariant) eller 1 tsk gurkmeja
  • 2 st
    potatisar, kokta
  • 1st
    röd lök, grovt hackad
  • ½kruk(or)
    färsk koriander, hackad
  • 1tsk
    garam masala
  • 100g
    lagrad ost, riven
  • salt
  • olja till stekning

Kryddig salsa

  • 1burk(ar)
    tacosalsa cirka 2 dl
  • ½kruk(or)
    kruka färsk koriander, hackad
  • 2cm
    färsk ingefära, riven

Så lagar du

1. Förbered fyllningen: Stek vitlök och peppar i olja, tillsätt saffran. Nyp sönder potatisarna med händerna. Blanda samtliga ingredienser till fyllningen och smaka av med salt. Låt kallna.

2. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla tre ark filodeg med smör, stapla dem ovanpå varandra. Dela arket i fyra, vik varje del på mitten och runda av kanterna, så att du får fyra cirkelformade degbitar.

3. Dela cirkeln på mitten, du har nu åtta halvmånar. Vik ihop halvmånen till en strut i din hand, den raka sidan är toppen. Lägg på 1–2 msk fyllning och vik ihop struten. Försegla struten med lite mjöl blandat med vatten om den inte håller ihop.

4. Lägg strutarna på en bakpappersklädd plåt, pensla med smör. Repetera med återstående deg. Grädda i nedre delen av ugnen tills de är gyllene, cirka 8 minuter.

Kryddig salsa:

1. Blanda samtliga ingredienser.

Dela det här receptet med dina vänner!