Ost- och saffransfyllda samosas med kryddig salsa
Publicerat:
2012-12-14Ingredienser
8portioner
- 1paketkyld filodeg, 250 g
- 75gsmör, smält
Fyllning
- 2stvitlöksklyftor, hackade
- 1stgrön spansk peppar, hackad
- 1nypa(or)mortlad saffran (lyxvariant) eller 1 tsk gurkmeja
- 2 stpotatisar, kokta
- 1ströd lök, grovt hackad
- ½kruk(or)färsk koriander, hackad
- 1tskgaram masala
- 100glagrad ost, riven
- salt
- olja till stekning
Kryddig salsa
- 1burk(ar)tacosalsa cirka 2 dl
- ½kruk(or)kruka färsk koriander, hackad
- 2cmfärsk ingefära, riven
Så lagar du
1. Förbered fyllningen: Stek vitlök och peppar i olja, tillsätt saffran. Nyp sönder potatisarna med händerna. Blanda samtliga ingredienser till fyllningen och smaka av med salt. Låt kallna.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla tre ark filodeg med smör, stapla dem ovanpå varandra. Dela arket i fyra, vik varje del på mitten och runda av kanterna, så att du får fyra cirkelformade degbitar.
3. Dela cirkeln på mitten, du har nu åtta halvmånar. Vik ihop halvmånen till en strut i din hand, den raka sidan är toppen. Lägg på 1–2 msk fyllning och vik ihop struten. Försegla struten med lite mjöl blandat med vatten om den inte håller ihop.
4. Lägg strutarna på en bakpappersklädd plåt, pensla med smör. Repetera med återstående deg. Grädda i nedre delen av ugnen tills de är gyllene, cirka 8 minuter.
Kryddig salsa:
1. Blanda samtliga ingredienser.