Ost- och skinkfyllda älgbiffar med potatiskompott och rårörda lingon
Tillagningstid:
Ingredienser
4 portioner
- 1 dlhavregryn
- 1 dlmjölk
- 500 gälgfärs
- 1 mskfransk senap
- 1 tsksalt
- 1 tsksvartpeppar
- 1 stägg
- 1 stekologisk citron, det gula av skalet rivet och saften
- 125 gfärskost vitlök och örter
- 80 grökt skinka, i 8 bitar
- smör till stekning
Sås
- 2 tsktomatpuré
- 1 dlvatten
- 1 dlvispgrädde
- 2 tskfransk senap
- salt och vitpeppar
Till servering
- 1 dlrårörda lingon, valfria grönsaker
Potatiskompott
- 1 kgpotatis, i bitar
- 1–2 dlmjölk
- 1 stvitlöksklyfta, krossad
- 50 gsmör, smält
- 2 dlgrovt hackad rucola
- salt, vitpeppar
Så lagar du
1. Blanda havregryn och mjölk, låt stå 5 minuter. Koka potatis till potatiskompotten (nedan). Blanda färs med senap, salt och peppar. Rör ner ägg, citron och havreblandningen.
2. Platta ut färsen till 8 rundlar, lägg på skinka och knappt en tesked färskost. Vik ihop till biffar. Var noga med att försluta skarvarna så att osten inte sipprar ut. Stek biffarna gyllene i smör tills köttsaften som tränger upp är nästan genomskinlig, ett par minuter per sida. Lyft upp på en tallrik, varmhåll.
3. Gör sås: Fräs tomatpuré hastigt i samma stekpanna. Häll i vatten och grädde, koka upp och vispa runt lite. Tillsätt senap och resterande färskost. Smaka av med salt och peppar. Gör färdigt potatiskompotten. Lägg tillbaka biffarna i grytan, servera med potatiskompott och rårörda lingon.
4. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Värm mjölken med vitlöken. Häll av vattnet från potatisen. Stampa sönder bitarna med potatisstöt. Vispa ner mjölk, vitlök och smör. Vänd ner rucola. Smaka av med salt och peppar.
Tips: Stek lite svamp och vänd ner i potatiskompotten.