Österrikisk böngulasch med mustig löktopping

Böngulasch i grön tallrik med brödkrutonger.

Publicerat:

Tillagningstid:

En värmande traditionell skidåkarsoppa med uppgraderade tillbehör.

Ingredienser

4portioner

Kryddmix

  • 2msk
    paprikapulver, mild
  • 2tsk
    kummin, malen
  • 3
    lagerblad
  • ½tsk
    timjan, torkad
  • 1tsk
    mejram, torkad
  • ½tsk
    svartpeppar, malen

Soppan

  • 3
    gula lökar
  • 6klyfta(or)
    vitlök
  • 1
    morot
  • 1
    röd paprika
  • 3msk
    tomatpuré
  • 1liter
    varm grönsaksbuljong
  • 400g
    potatis
  • skalet från en halv citron
  • 1msk
    matolja
  • 600g
    kidneybönor, kokta
  • 3msk
    vitvinsvinäger
  • 1msk
    soya
  • 2tsk
    havssalt

Löktopping

  • 4skiva(or)
    rågbröd
  • 4msk
    rostad lök
  • 2msk
    fryst persilja
  • ½tsk
    havssalt

Så lagar du

1. Blanda kryddmixen i en liten skål.

2. Tärna lök, morot och paprika och lägg i en bunke. Finhacka vitlöken. Tärna potatisen i små bitar.

3. Skala citronen med en potatisskalare och hacka skalet fint.

4. Fräs lök, morot och paprika i olja i 2-3 minuter på stark värme i en stor gryta.

5. Tillsätt tomatpurén och rör om. Var beredd med buljongen.

6. Tillsätt kryddorna och räkna till 5 medan du rör om, tillsätt buljongen och rör om. Går det för länge kan paprika brännas och bli besk.

6. Lägg sedan i alla resterande ingredienser. Lägg på locket och låt koka i 15-20 minuter på medelvärme eller tills potatisen är mjuk.

7. Smaksätt eventuellt med mer havssalt och vinäger.

8. Tärna rågbrödet smått. Blanda ingredienserna till toppingen i en skål.

9. Låt soppan få koka upp. Om den är för tjock för att vara soppa så tillsätt lite vatten eller buljong i taget tills den har önskvärd konsistens.

10. Häll upp soppan i skålar. Toppa rikligt med löktoppingen.

Tips

Servera med backsallad på en assiett på sidan.

Dela det här receptet med dina vänner!