Ostknödel med grönsaksbuljong

Ostknödel med grönsaksbuljong

Publicerat:

Tillagningstid:

Bröd är det livsmedel som slängs mest i Sverige och här kommer allt gammalt torrt bröd till perfekt användning. En värmande grönsaksbuljong med krämiga ostknödels där man i princip kan byta alla grönsakerna i buljongen till det man själv har liggande hemma i kylen. Svinnsmart eller hur.

Ingredienser

4portioner

Kål och grönsaksbuljong

  • 2st
    morot
  • 1st
    gul lök
  • 200g
    vitkål
  • 10cm
    purjolök
  • 1bit(ar)
    rotselleri
  • 2st
    potatisar
  • 1st
    buljongtärning
  • 1msk
    olja
  • 3msk
    smör
  • 1tsk
    kummin

Knödel

  • 200g
    dagsgammalt vitt bröd utan kanter
  • 2dl
    mjölk
  • 3st
    ägg
  • 1st
    gul lök
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 2-3msk
    mjöl
  • 100g
    riven ost
  • salt, peppar
  • 1nypa(or)
    muskot
  • 1kruk(or)
    persilja
  • 1knippa(or)
    gräslök
  • smör till stekning
  • salt, peppar

Så lagar du

Buljongen

1. Skala och skär alla grönsaker i tärningar på 1x1cm.

2. Fräs grönsakerna hastigt i 1 tsk olja på svag värme tillsammans med kummin.

3. Slå på 1 liter vatten och lägg ner buljongtärningen, låt koka ett par minuter tills grönsakerna mjuknat men fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.

4. Krydda med salt/peppar och en klick smör.

Knödel

1. Finhacka lök och vitlök och fräs den mjuk i smör, låt svalna.

2. Tärna brödet fint.

3 Vispa upp ägg och mjölk, krydda med salt, peppar och muskot. Häll blandningen över det tärnade brödet.

4. Vänd ner den svalnade löken, riven ost, finhackad gräslök och hälften av persiljan.

5. Blanda i mjölet och rör ihop tilll en ganska fast smet och smaka av igen. Låt svälla ca 20 minuter.

6. Forma knödlar av degen, ca 2-3 cm i diameter.

7. Lägg knödlarna i kokande saltat vatten och låt dem koka upp. Sänk sedan värmen och sjud i ca10 minuter, beroende på storlek.

8. Ta upp knödlarna och låt dem rinna av ordentligt. Servera med buljong, smör och hackad persilja.

 

Dela det här receptet med dina vänner!