Ostron med vinägrett av gurka

Ostron med vinägrett av gurka

Publicerat:

Det är gott att servera en vinägrett till råa ostron. Gärna en som inte är för stark så man fortfarande känner ostronsmaken. Den här fräscha neutrala gurkvinägretten balanserar ostronens sälta på ett fint sätt.

Ingredienser

4portioner

  • 16st
    färska ostron
  • stor gurka
  • 1
    liten scharlottenlök
  • 6msk
    risvinsvinäger
  • 2tsk
    socker
  • 1nypa(or)
    färsk dill
  • någradroppe(ar)
    olivolja

Så lagar du

1. Skala gurkan och skrapa ur fröna, innanmätet, med hjälp av en sked. Detta görs för att få bort en del vätska från gurkan. Skär själva gurkan i små, små kuber.

2. Finhacka löken och blanda ihop med vinäger och socker. Låt stå i kylen åtminstone i en timme. 

3. Använd en ostronkniv eller en liten kraftig skalkniv. Lägg ostronet på ett stadigt underlag med flata sidan uppåt. Håll ostronet i en hopvikt kökshandduk och arbeta ifrån dig själv med kniven.

För in knivens spets mitt i ostronets muskelfäste (spetsiga ändan). Ostronet sitter ihop ordentligt, så du kan behöva ta i rejält. När muskelfästet börjar öppna sig för du in hela kniven till skaftet, rakt in i musslan. Vicka kniven upp och ned tills fästet släpper. Akta att du inte skär i köttet.

4. För knivspetsen runt hela ostronet så att ostronskalen släpper från varandra. Lyft av det övre skalet så att ostronköttet frigörs. Låt vätskan i ostronet vara kvar. Peta bort skal som kommit i saften.

5. Lossa försiktigt ostronköttet från den vita runda förhöjning som håller ihop skal och ostron.

6. Lägg ostronen på en bädd av iskross eller grovt havssalt.

7. Droppa över vinägretten och dekorera med några droppar god olivolja och dill. Avnjut omedelbart.

Tips: Vinägretten är som bäst samma dag.

Dela det här receptet med dina vänner!