Oxfilé provencale med blandade rotfrukter och tomatsallad

Tillagningstid:

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassisk 70- tals rätt med rötter i Stockholms restaurangvärld och inte i Frankrike som man kan tro av namnet. I min barndom åt vi den vid riktigt festliga tillfällen! Orginalet är med råstekt potatis men jag valde att blanda ut med lite andra rotfrukter. Det är ändå vitlöken som är den stora stjärnan i denna rätt!

Ingredienser

4 portioner

  • 600 g
    oxfilé – välj en jämntjock bit, gärna coeur de filet (dvs. mittbiten)
  • efter smak
    salt och peppar
  • smör (att steka i)

Vitlökssmör

  • 1 st
    hel vitlök
  • 150 g
    smör, rumstempererat
  • 4 msk
    olivolja
  • 1 dl
    finhackad bladpersilja
  • några droppar worchestershiresås
  • 0,5 st
    citron, saft och skal
  • 1 tsk
    salt

Rotfrukter

  • 400 g
    fast potatis
  • 150 g
    palsternacka
  • 150 g
    persiljerot eller rotselleri
  • 2 kvist(ar)
    rosmarin, finhackade
  • 4 st
    vitlöksklyftor
  • 2 msk
    olivolja
  • 2 msk
    smör

Tomat- och haricot vertssallad

  • 200 g
    haricots verts
  • 250 g
    körsbärstomater
  • 1 tsk
    dijonsenap
  • 1 st
    schalottenlök
  • 1 msk
    vitvinsvinäger
  • 3 msk
    olivolja extra vergine
  • salt och peppar

Så lagar du