Oxfilé provencale med blandade rotfrukter och tomatsallad

Oxfilé provencale med blandade rotfrukter och tomatsallad

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassisk 70- tals rätt med rötter i Stockholms restaurangvärld och inte i Frankrike som man kan tro av namnet. I min barndom åt vi den vid riktigt festliga tillfällen! Orginalet är med råstekt potatis men jag valde att blanda ut med lite andra rotfrukter. Det är ändå vitlöken som är den stora stjärnan i denna rätt!

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    oxfilé – välj en jämntjock bit, gärna coeur de filet (dvs. mittbiten)
  • efter smak
    salt och peppar
  • smör (att steka i)

Vitlökssmör

  • 1st
    hel vitlök
  • 150g
    smör, rumstempererat
  • 4msk
    olivolja
  • 1dl
    finhackad bladpersilja
  • några droppar worchestershiresås
  • 0,5st
    citron, saft och skal
  • 1tsk
    salt

Rotfrukter

  • 400g
    fast potatis
  • 150g
    palsternacka
  • 150g
    persiljerot eller rotselleri
  • 2kvist(ar)
    rosmarin, finhackade
  • 4st
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    olivolja
  • 2msk
    smör

Tomat- och haricot vertssallad

  • 200g
    haricots verts
  • 250g
    körsbärstomater
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 1st
    schalottenlök
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 3msk
    olivolja extra vergine
  • salt och peppar

Så lagar du

Börja med att göra din sallad:

1. Koka haricots verts i någon minut om de är frysta och i cirka 5 minuter om du har färska bönor. De ska ha tuggmotstånd.
2. Lägg över dem i kallt vatten.
3. Dela tomaterna i halvor.
4. Skala och hacka löken så fint du kan.
5. Blanda ihop en vinegrätt med olivolja, vinäger och senap. Smaka av med salt och peppar.
6. Blanda bönor, tomat och lök med vinegrätten och ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 100 grader.

1. Krydda köttet med salt och peppar och bryn runtom i smör.
2. Lägg oxfilén i en form och stek färdig i ugnen tills den når en innertemperatur på 58 grader, låt vila 20 minuter.
3. Lägg in vitlöken (utan att skala den) i ugnen och höj temperaturen till 200 grader.
4. Skala och skiva alla rotfrukter i tunna skivor. Använd gärna en mandolin.
5. Råstek rotfrukterna i omgångar i smör. Salta och krydda med finskuren rosmarin och finhackad vitlök under stekningen. Lägg över i en ugnsfast form och varmhåll i ugnen.
6. Ta ut vitlöken när den är mjuk och pressa ner i smöret. Blanda med finhackad persilja, citronskal, citronsaft, worchestershiresås och salt. Smaka av.
7. Höj nu värmen till 250 grader, gärna med grilleffekt.
8. Skär filén i tjocka skivor och lägg på grönsakerna. Fördela smöret över köttet och sätt in att gratinera i ugnen i några minuter eller tills smöret smält. Servera med tomat och haricots verts sallad.


Dela det här receptet med dina vänner!