Oxfilé Wellington

Oxfilé Wellington

Publicerat:

med rostad rotfruktssallad & ädelost

Ingredienser

4portioner

  • 150g
    svamp t ex portabello och karljohan
  • ½st
    gul lök
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 700g
    oxfilé, putsad, i 4 bitar
  • 2msk
    portvin (valfritt)
  • 1tsk
    franska örter
  • 1msk
    fransk senap
  • 4skiva(or)
    lufttorkad skinka
  • 4st
    frysta smördegsplattor
  • salt, vitpeppar
  • smör till stekning

Så lagar du

1. Mixa svamp, lök och vitlök till små bitar med kniven i matberedare. Bryn oxfilé i smör, salta och peppra. Lyft upp och låt svalna, ställ i kyl.

2. Stek svampröran i samma panna, häll på portvin och koka tills all vätska har kokat in. Tillsätt örter, salta och peppra. Lyft upp och låt svalna, ställ i kyl.

3. Torka av köttet på papper, bred på senap. Lägg en skinkskiva på en assiett, lägg på svamp och kött. Svep skinkan runt om, upprepa tills du har 4 paket, ställ i kyl.

4. Låt smördegen tina ca 15 minuter och kavla ut till dubbel storlek. Mjöla lätt om det behövs. Lägg på ett köttpaket per platta, svampen nedåt. Försegla degen genom att nypa och vika ihop, vänd på paketet så att skarven ligger neråt. Ev överbliven deg används till garnering, ta ut löv eller band, fäst på paketen med uppvispat ägg. Lägg på bakpappersklädd bricka. Hit kan du förbereda dagen innan.

Innan servering
5. Sätt ugnen på 225C. Ställ in rotfrukterna (nedan). Förvärm en plåt. Skåra paketen lätt, halvt igenom degen för ett fint mönster. Pensla paketen med ägg, grädda på den varma plåten på bakpapper till gyllene färg, innertemp ca 60C för medium, ca 15 minuter. Gör sallad och dressing under tiden.

Dela det här receptet med dina vänner!