Oxsvanssoppa med gremolata och äpple

Tillagningstid:

Oxsvanssoppa med gremolata och äpple.

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassiker som lagas på oändligt många sätt. Här är en gräddig och elegant soppa som mixas slät och serveras med krispigt äpple och frisk gremolata. Oxsvans är en fantastisk styckdetalj som kräver lite tid på spisen, men som ger mycket smak för pengarna.

Ingredienser

4–6 portioner

  • 1 kg
    oxsvans, i bitar
  • 2
    gula lökar
  • 2
    morötter
  • rotselleri
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 2
    tomater, tärnade, eller 2 msk tomatpuré
  • 3 kvist(ar)
    persilja (bladen använder du till gremolata)
  • 10
    svartpepparkorn
  • 10
    korianderfrön (kan uteslutas)
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 tsk
    torkad eller 2 msk färsk timjan
  • 3 dl
    rödvin + vatten (alt. bara vatten)
  • 2 msk
    majsstärkelse, för den som vill
  • salt och peppar

Gremolata

  • ½ dl
    bladpersilja, finhackad
  • 2
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 1
    citron, zesten

Övrigt

  • 1
    rött, svenskt äpple

Så lagar du