Oxsvanssoppa med gremolata och äpple
Publicerat:
2020-01-08Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1kgoxsvans, i bitar
- 2gula lökar
- 2morötter
- ⅓rotselleri
- 1vitlöksklyfta
- 2tomater, tärnade, eller 2 msk tomatpuré
- 3kvist(ar)persilja (bladen använder du till gremolata)
- 10svartpepparkorn
- 10korianderfrön (kan uteslutas)
- 2mskolivolja
- 1tsktorkad eller 2 msk färsk timjan
- 3dlrödvin + vatten (alt. bara vatten)
- 2mskmajsstärkelse, för den som vill
- salt och peppar
Gremolata
- ½dlbladpersilja, finhackad
- 2vitlöksklyftor, finhackade
- 1citron, zesten
Övrigt
- 1rött, svenskt äpple
Så lagar du
1. Skala och skär löken i klyftor, skär morötterna och rotsellerin i bitar. Skala en vitlöksklyfta och skär den i bitar. Lägg åt sidan.
2. Salta oxsvansen ordentligt.
3. Hetta upp olivolja och stek köttet runt om tills det fått färg. Lägg åt sidan.
4. Lägg i grönsakerna och stek några minuter. Tillsätt tomat eller tomatpuré och stek lite till. Lägg i oxsvansen och häll på rödvin. Lägg i timjan, persiljekvistar, samt frön. Häll på vatten så det nätt och jämnt täcker.
5. Dra ner värmen och låt sjuda i 4–5 timmar.
6. Skumma av då och då och fyll på med vatten om det behövs.
7. Förbered din gremolata. Blanda finhackad bladpersilja med fint hackad vitlök och citronzest. Tärna även äpplet i fina små tärningar.
8. Plocka försiktigt ut köttet och lägg åt sidan. Mixa resten och smaka av med salt och peppar. Om man vill kan man även tillsätta lite grädde.
9. Servera köttet i en djup tallrik (vill du kan du plocka isär det först och ta bort benet). Slå soppan runt om och strö över gremolata och äppeltärningar.