Paj med kyckling, svamp och sparris

Paj med kyckling, svamp och sparris.

Publicerat:

Tillagningstid:

Härliga milda smaker döljs under det frasiga täcket. Du kan förbereda fram till gräddningen i ugn om du vill.

Ingredienser

4portioner

  • 150g
    skogschampinjoner
  • 25+25g
    smör
  • 2
    schalottenlökar
  • 1tsk
    torkad timjan
  • 2
    lagerblad
  • 1msk
    vetemjöl eller idealmjöl
  • 1dl
    torr sherry eller vitt vin
  • 2dl
    kycklingbuljong av koncentrerad fond eller tärning
  • 2dl
    crème fraiche
  • ½tsk
    salt
  • 1krm
    svartpeppar
  • 600-700g
    kycklinglårfilé
  • 250g
    sparris
  • 2msk
    finhackad färsk dragon eller 1 tsk torkad
  • 1g
    rulle färsk smördeg
  • ägg till pensling
  • flingsalt
  • blandad sallad

Så lagar du

1. Dela champinjonerna i kvartar. Stek dem i 25 g smör 3–4 min tills de får lite färg, häll över på en tallrik och ställ åt sidan.

2. Skala och skiva löken tunt. Fräs löken mjuk på svag värme i 25 g smör med timjan och lagerblad, det ska inte ta färg. Pudra över mjölet och fortsätt fräsa 1 knapp minut, det ska bli som en pasta.

3. Häll i vinet, vispa ihop med mjölpastan och låt sjuda lite. Tillsätt buljong och crème fraiche. Salta och peppra, koka upp och tillsätt kycklingen skuren i munsbitar. Sjud 10–12 min tills kycklingen är genomkokt.

4. Fiska upp lagerbladen. Skölj och ansa sparrisen, skär den i 3–4 cm bitar. Lägg sparris, svamp och dragon i pannan, smaka av och ta från värmen.

5. Sätt ugnen på 220 grader. Häll över innehållet i pannan i en ugnsfast form. Lägg smördegen som ett lock ovanpå, tryck ner den i kanterna och skär bort överflödig deg. Pensla generöst med uppvispat ägg och strö över lite flingsalt.

6. Baka pajen mitt i ugnen ca 20 min, tills degen puffat upp och fått vacker färg. Ta ut och låt svalna minst 5 min innan du serverar med en sallad.

Dela det här receptet med dina vänner!