Paj med kyckling, svamp och sparris
Publicerat:
2017-05-17Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 150gskogschampinjoner
- 25+25gsmör
- 2schalottenlökar
- 1tsktorkad timjan
- 2lagerblad
- 1mskvetemjöl eller idealmjöl
- 1dltorr sherry eller vitt vin
- 2dlkycklingbuljong av koncentrerad fond eller tärning
- 2dlcrème fraiche
- ½tsksalt
- 1krmsvartpeppar
- 600-700gkycklinglårfilé
- 250gsparris
- 2mskfinhackad färsk dragon eller 1 tsk torkad
- 1grulle färsk smördeg
- ägg till pensling
- flingsalt
- blandad sallad
Så lagar du
1. Dela champinjonerna i kvartar. Stek dem i 25 g smör 3–4 min tills de får lite färg, häll över på en tallrik och ställ åt sidan.
2. Skala och skiva löken tunt. Fräs löken mjuk på svag värme i 25 g smör med timjan och lagerblad, det ska inte ta färg. Pudra över mjölet och fortsätt fräsa 1 knapp minut, det ska bli som en pasta.
3. Häll i vinet, vispa ihop med mjölpastan och låt sjuda lite. Tillsätt buljong och crème fraiche. Salta och peppra, koka upp och tillsätt kycklingen skuren i munsbitar. Sjud 10–12 min tills kycklingen är genomkokt.
4. Fiska upp lagerbladen. Skölj och ansa sparrisen, skär den i 3–4 cm bitar. Lägg sparris, svamp och dragon i pannan, smaka av och ta från värmen.
5. Sätt ugnen på 220 grader. Häll över innehållet i pannan i en ugnsfast form. Lägg smördegen som ett lock ovanpå, tryck ner den i kanterna och skär bort överflödig deg. Pensla generöst med uppvispat ägg och strö över lite flingsalt.
6. Baka pajen mitt i ugnen ca 20 min, tills degen puffat upp och fått vacker färg. Ta ut och låt svalna minst 5 min innan du serverar med en sallad.