Pakoras med grön chutney

Pakoras garnerade med grön chutney.

Publicerat:

Tillagningstid:

Jag bara älskar potatis och här gör vi en härlig rätt som förflyttar oss till Delhis bakgator. Smakrika potatisknyten som funkar som egen varmrätt eller ett gott tilltugg. För den hungrige rekommenderar jag en skål nykokt basmatiris som tillbehör.

Ingredienser

4portioner

Pakoras

  • 6
    större potatisar
  • 2
    morötter
  • 3
    gula lökar
  • 3dl
    kikärtsmjöl
  • 1tsk
    curry
  • 1tsk
    gurkmeja
  • 1
    röd chili
  • olja till fritering

Grön chutney

  • 1dl
    citronmeliss
  • 1dl
    persilja
  • 1
    gul lök, liten
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 2
    limefrukter, skal och saft
  • 1msk
    socker
  • 1
    grön chili
  • ½tsk
    kummin
  • salt och peppar
  • 2msk
    vatten

Sauterad mangold

  • 300g
    mangold
  • 1
    schalottenlök
  • 5klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    rapsolja
  • 1tsk
    sesamolja
  • 3msk
    soja
  • 30g
    smör
  • 2
    limefrukter

Så lagar du

Pakoras

1. Svarva eller strimla potatis, morötter och lök och salta, när den börjar släppa vatten går du på med kikärtsmjölet och kryddorna och jobbar ihop den till en smet.

2. Fritera i het olja 160 grader i mindre nystan tills gyllene ca 2-3 minuter.

Grön chutney

1. Hacka örterna, chilin , vitlök och lök, pressa limen, blanda ihop resterande ingredienser och rör ihop till en sås. Späd med mera vatten om den blir tjock i konsistensen.

2. Smaka av med salt och peppar.

Sauterad mangold

1. Rensa igenom mangolden och riv ner den i mindre bitar.

2. Hacka löken och skiva vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna och svetta löken hastigt, öka värmen och gå ner med mangolden.

3. När mangolden börjat få lite färg så glasera den med soja, smör och rivet skal samt saft från 2 limefrukter.

4. Smaka av med salt och peppar.

Tips

Vill du göra denna rätt mera mättande så servera med lite kokt basmatiris.

Dela det här receptet med dina vänner!