Palacinke – pannkakor på balkans vis

Palacinke – pannkakor på balkans vis.

Publicerat:

Tillagningstid:

Palacinke är tunna pannkakor som är väldigt populära i Balkan. De skiljer inte så mycket i smaken från klassiska pannkakor. Goda att fylla med något gott och njuta av som en dessert.

Ingredienser

6portioner

  • dl
    mjölk
  • dl
    kolsyrat vatten
  • 2
    ägg
  • 4dl
    mjöl
  • 1tsk
    vaniljsocker
  • 1msk
    socker
  • ½tsk
    salt
  • smör till stekning

Fyllningar

  • hasselnötscrème
  • banan
  • finhackade valnötter
  • grädde
  • jordgubbar

Så lagar du

1. Blanda alla torra ingredienser i en skål och ställ åt sidan. Vispa ägg och mjölk i en stor skål. Tillsätt kolsyrat vatten och blanda. Vänd sedan de torra ingredienserna och vispa smeten klumpfri. Låt smeten stå och svälla i 10 min.

2. Lägg en klick smör i en stekpanna. Häll ett tunt lager pannkakssmet i stekpannan och stek pannkakan gyllene cirka 2 min på varje sida.

3. Värm hasselnötscrèmen några sekunder i micron så går det lättare att bre den på pannkakorna. Skiva bananerna och finhacka nötterna. Bred crèmen på en pannkaka, lägg bananskivor över och strö slutligen över nötter. Rulla pannkakan. Det är snyggt att dela pannkakorna i mitten vid servering så ser man vad det är för fyllning i dem.

4. Toppa eventuellt med mer hasselnötscrème eller chokladsås och nötter. Du kan även pudra florsocker på pannkakorna. Servera gärna vispad grädde och jordgubbar.

Tips

Man kan i stort sett fylla dem helt efter smak. Allt från marmelad, keso, ricotta, sylt, bär till hasselnötscrème passar som fyllning.

Dela det här receptet med dina vänner!