Palak paneer

Palak paneer

Publicerat:

Tillagningstid:

Denna indiska färskost i spenatsås är oftast ett bra val när man går på indisk restaurang, men nu kan du lika gärna laga den hemma.

Ingredienser

4portioner

Paneer (indisk färskost), 200 g

  • 1 ½liter
    fet mjölk (minst 4%)
  • 2msk
    vitvinsvinäger

Sås

  • 200g
    färsk spenat (eller fryst)
  • 3msk
    smör eller ghee
  • ½tsk
    hel spiskummin
  • ½tsk
    senapsfrö
  • 4-5st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • ½st
    strimlad chili, mediumhet
  • 1-2cm
    färsk ingefära, finhackad
  • 1st
    liten röd eller gul lök, finhackad
  • ½tsk
    malen gurkmeja
  • ½tsk
    salt
  • 2dl
    mjölk
  • 1msk
    grädde
  • ½tsk
    garam masala
  • ½tsk
    malen spiskummin
  • ½tsk
    malen koriander
  • 1st
    näve färsk koriander, hackad

Så lagar du

Palak paneer

1. Börja med att göra paneer. Koka upp mjölk, rör ner vinäger och värm medan ostmassan klumpar sig. Rör tills den tar ihop. Om ostmassan inte tar ihop så häll den i silduken ändå och pressa ihop till en ost.

2. Häll i en silduk, låt rinna av och pressa varsamt ut vattnet. När du fått ut det mesta av vattnet är det dags att ta i med lite hårdare tag. Med båda händerna formar du massan till en rund ost.

3. Du kan använda osten nu, men jag föredrar att lägga på en tyngd och ställa in i kylen över natten för en fastare ost. Vid servering: Skär paneer i bitar, ställ åt sidan.

Sås

1. Koka spenaten i vatten 5 minuter, häll av vattnet och mixa. Värm upp smör/ghee, tillsätt hel kummin och senapsfrön, stek 30 sekunder på låg värme. Tillsätt vitlök, chili och ingefära. Stek tills vitlöken är gyllene. Tillsätt lök, stek 2 minuter.

2. Lägg i paneer, gurkmeja, salt och spenat. Tillsätt mjölk, garam masala, malen spiskummin, malen koriander, färsk koriander och rör sist i grädde. Låt sjuda 3–4 minuter.

3. Servera med aromatiskt saffransris och chapati.

Tips

Om du föredrar kyckling, tofu, potatis, blomkål eller räkor så kan du använda det istället för paneer.

Färdiga paneer förvaras i kylskåp och har en hållbarhet på cirka 1 vecka.

Dela det här receptet med dina vänner!