Panerad zucchini med dipp

Panerad zucchini.

Publicerat:

Tillagningstid:

Zucchini, eller squash, kan bli till riktigt goda tilltugg med en frasig panering och enkla dippsåser.

Ingredienser

6portioner

Panerad zucchini

  • 3st
    ägg, ekologiska
  • 50g
    vetemjöl, vanligt eller fullkorn
  • 125g
    ströbröd eller andra brödsmulor
  • 2msk
    parmesan, eller liknande ost
  • 2tsk
    rosmarin, färska hackade blad
  • 2st
    zucchini (squash), helst raka
  • olja att spreja över

Rostad vitlöksdipp

  • 1tsk
    olivolja
  • 1st
    vitlök
  • 200g
    färskost, låg fetthalt
  • 3msk
    grekisk yoghurt, låg fetthalt
  • färsk gräslök, finhackad

Marinaradipp

  • 2msk
    olivolja
  • 1st
    stor rödlök, finhackad
  • 2st
    vitklöksklyftor, finhackade
  • 400g
    krossade tomater
  • 1tsk
    hackad färsk timjan
  • 1nypa(or)
    strösocker
  • salt och peppar
  • färsk basilika

Så lagar du

Rostad vitlöksdipp

1. Sätt ugnen på 220 grader. Ringla olivolja i mitten på ett 20cm x 20 cm stycke aluminiumfolie. Placera den hela vitlöken i oljan, med toppen avskuren. Packa ihop i folien och baka i ugnen i 50-55 minuter tills vitlöken är mjuk rakt igenom.

2. Ta ut vitlöken och låt svalna. Pressa ut de mjuka vitlöksklyftorna i en skål och mosa med en gaffel. Blanda i övriga ingredienser och smaka av.

Marinaradipp

1. Värm oljan i en kastrull på låg värme. Tillsätt finhackad rödlök och fräs till den mjuknat, ca 6-8 minuter. Tillsätt finhackad vitlök och fräs ytterligare någon minut.

2. Rör i krossad tomat, timjan, salt, peppar och eventuellt lite socker. Låt sjuda i 15-20 minuter, tills såsen har tjocknat och smakerna intensifierats.

3. När såsen är klar, tillsätt grovt rivna basilikablad. Servera varmt eller ljummet.

Panerad zucchini

1. Kläd två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Vispa äggen i en skål. Blanda mjöl med salt och peppar i en annan skål. Blanda parmesan, brödsmulor och rosmarin i en tredje skål.

2. Skär zucchinin i stavar, ca 7-8 cm långa och 1-2 cm tjocka.

3. Ta en stav för sig och vänd först i mjöl, sen ägg och sist brödsmulor. Lägg stavarna på plåtarna med tillräckligt mellanrum. Preja lite olja på stavarna och ställ in plåtarna i ugnen i ca 20 minuter på 220 grader. Vänd på stavarna efter halva tiden och spreja med mer olja.

4. Servera med dippsåser och citronklyftor.

Dela det här receptet med dina vänner!