Panettone – italiensk julkaka

Panettone – italiensk julkaka.

Publicerat:

Tillagningstid:

Krånglig? Näe. Tar det lite tid? Ja, lite. Men nu är ju en panettone inte vilken kaka som helst, det är ju kakornas kaka. Det sägs att russinen i kakan symboliserar pengar, de kanderade citursfrukterna sundhet och bitarna av apelsin ger, enligt tradition, tur i kärlek. Så unna dig tiden och gör detta hantverk från grunden i dessa enkla steg. Servera med en underbar marängig crème på mascarpone och citrus. Mycket kärlek utlovas!

Ingredienser

16 - 20portioner

Fördeg

  • 440g
    extra stark bagerivetemjöl
  • 220g
    vatten
  • 154g
    vetesurdeg (vetesurdeg gjord på lika delar vatten som vetemjöl)
  • 2g
    jäst
  • 140g
    socker
  • 165g
    smör, rumstempererat
  • 145g
    äggula

Bortgörning

  • 100g
    vatten
  • 1
    1 citron, zest
  • 1
    apelsin, zest
  • 5g
    bakmalt
  • 10g
    mjölkpulver
  • 25g
    honung
  • 1
    vaniljstång, märgen
  • 130g
    extra stark bagerivetemjöl
  • 9g
    salt
  • 110g
    socker
  • 100g
    äggula
  • 50g
    vaniljsocker
  • 165g
    smör, rumstempererat
  • 50g
    mörk choklad, i bitar
  • 50g
    kanderade apelsinskal, i bitar
  • 50g
    russin, blötlagda i 10 min och sedan avrunna
  • 50g
    kanderad citronskal, i bitar
  • pärlsocker, till toppen

Crema di mascarpone

  • 250g
    mascarpone
  • 50 + 150g
    strösocker
  • 30g
    vatten
  • 40 g
    äggula
  • 100g
    äggvita
  • skalet från 1 citron
  • 20g
    citronsaft

Så lagar du

Receptet räcker till två kakor.

Dag 1

1. Blanda mjöl, vatten, vetesurdeg och jäst i en degblandare med degkrok i ca 5 min. Arbeta upp glutenet i degen. Degen skall vara elastisk.

2. Tillsätt sockret i två omgångar och låt det jobbas in i degen.

3. Tillsätt smöret i två omgångar och låt det jobbas in i degen. Tillsätt äggulan i två omgångar och låt det jobbas in i degen.

4. Stjälp upp degen i en bunke och täck den med en plastpåse. Ställ bunken i kylen över natten. Detta är fördegen.

Dag 2

1. Gör bortgörningen genom att blanda fördegen med vattnet, zest, bakmalt, honung, mjölkpulver, märgen från vaniljstången och mjölet i 5 min på medelfart.

2. Tillsätt saltet och låt det jobbas in i 2 minuter. Tillsätt sockret i två omgångar och låt det jobbas in i degen.

3. Tillsätt smöret och låt det jobbas in i degen. Tillsätt äggulan och låt det jobbas in i degen. Du skall ha en elastisk deg.

4. Tillsätt den torkade frukten och chokladen och låt det jobbas in i degen.

5. Täck bunken med en plastpåse och förslut den. Låt allt jäsa i en timme i rumstemperatur (degen skall ha dubblerat i volym).

6. Slå upp degen i i två lika stora bitar och forma till två bollar. Låt vila i 10 min.

7. Sätt ugnen på 200 grader. Forma bollarna igen och lägg i den i panettoneformar.

8. Jäs degarna i en avstängd ugn (temperatur 40–50 grader) tills degen har rest sig till kanten på formen.

9. Strössla pärlsocker på toppen på kakan. Stoppa in kakorna i ugnen som är uppe i 200 grader (nedersta falsen) men sänk temperaturen direkt till 160. Baka i 40 minuter.

10. Efter 40 minuter provar du kakorna genom att sticka in en provsticka. Är stickan torr när den kommer ut så är kakan klar, men är stickan kladdig så är det bara att baka vidare stötvis i 10 minuter tills kakan blir klar.

Crema di mascapone

Krämen räcker till ca 5 serveringar

1. Slå äggulorna och vattnet med den första delen av sockret, luftigt över ett vattenbad. Tag ägg-skummet åt sidan. Vispa äggvitorna och den andra delen av sockret till en maräng. Tillsätt citronsaften i slutet på marängen.

2. Vänd ned mascarponen i ägguleskummet och sedan ned i marängen. Blanda ned citronzest och ställ allt i kyl och låt stå till servering.

Tips

Kakan är även klar när den har en innetemperatur på 98 grader. Detta kan testas genom att sticka in en termometer.

Stick in ett tunt metallspätt i botten på kakorna och låt kakorna hänga upp och ner över natten och låt dem svalna.

Det är viktigt att det det blir rätt mängd av alla ingredienser, därför anges mängderna i viktenhet. Om du inte har en köksvåg kan du använda de konverteringstabeller från vikt till volym som går att söka fram på internet.

Det går bra att ersätta bakmalten (maltsirap) med mörk sirap.

Dela det här receptet med dina vänner!