Panettone – italiensk julkaka

Tid:

Panettone – italiensk julkaka.

Tid:

Krånglig? Näe. Tar det lite tid? Ja, lite. Men nu är ju en panettone inte vilken kaka som helst, det är ju kakornas kaka. Det sägs att russinen i kakan symboliserar pengar, de kanderade citursfrukterna sundhet och bitarna av apelsin ger, enligt tradition, tur i kärlek. Så unna dig tiden och gör detta hantverk från grunden i dessa enkla steg. Servera med en underbar marängig crème på mascarpone och citrus. Mycket kärlek utlovas!

Ingredienser

16–20 portioner

Fördeg

  • 440 g
    extra stark bagerivetemjöl
  • 220 g
    vatten
  • 154 g
    vetesurdeg (vetesurdeg gjord på lika delar vatten som vetemjöl)
  • 2 g
    jäst
  • 140 g
    socker
  • 165 g
    smör, rumstempererat
  • 145 g
    äggula

Bortgörning

  • 100 g
    vatten
  • 1
    1 citron, zest
  • 1
    apelsin, zest
  • 5 g
    bakmalt
  • 10 g
    mjölkpulver
  • 25 g
    honung
  • 1
    vaniljstång, märgen
  • 130 g
    extra stark bagerivetemjöl
  • 9 g
    salt
  • 110 g
    socker
  • 100 g
    äggula
  • 50 g
    vaniljsocker
  • 165 g
    smör, rumstempererat
  • 50 g
    mörk choklad, i bitar
  • 50 g
    kanderade apelsinskal, i bitar
  • 50 g
    russin, blötlagda i 10 min och sedan avrunna
  • 50 g
    kanderad citronskal, i bitar
  • pärlsocker, till toppen

Crema di mascarpone

  • 250 g
    mascarpone
  • 50 + 150 g
    strösocker
  • 30 g
    vatten
  • 40 g
    äggula
  • 100 g
    äggvita
  • skalet från 1 citron
  • 20 g
    citronsaft

Så lagar du