Panforte di Siena

Panforte di Siena.

Publicerat:

Tillagningstid:

En italiensk nötkaka som är mycket hållbar. Du äter den i små bitar till ett glas vin Santo eller kaffe. Receptet ger en tårta om cirka 18 bitar. Använd agavesirap istället för honung för en helt vegansk version.

Ingredienser

  • 100g
    sötmandel
  • 100g
    hasselnötter
  • 100g
    valnötter
  • 150g
    fikon, torkade
  • 1ask(ar)
    syltade apelsinskal, 100 g
  • 1ask(ar)
    sukat, 100 g
  • 2krm
    kanel, malen
  • 1krm
    muskotnöt, riven
  • 1krm
    koriander, malen
  • 1krm
    ingefära, malen
  • dl
    florsocker
  • ¾dl
    honung
  • 1msk
    majsstärkelse

Garnering

  • ½msk
    florsocker
  • 1krm
    kanel, malen

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant cirka 24 centimeter i diameter. Olja kanterna och papperet väl.

2. Rosta mandel och nötter i grupper på en plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen cirka 20 minuter.

3. Gnid av skalet på hasselnötterna i en handduk. Skär bort stjälkfästet på fikonen. Hacka mandel, nötter och fikon. Blanda det med fruktskalen i en skål. Blanda kryddorna och majsstärkelsen och rör ner det i frukt-och mandelblandningen.

4. Blanda florsocker och honung i en kastrull som även rymmer nötblandningen. Värm försiktigt och koka sedan kraftigt 1 minut. Ta kastrullen från värmen och tillsätt nötblandningen. Bred ut smeten i formen.

5. Grädda 30–35 minuter på andra falsen nerifrån. Låt kakan kallna.

6. Sikta över florsocker och kanel strax före serveringen.

Dela det här receptet med dina vänner!