Pannkaksrulle med svamp
Tillagningstid:
Publicerat:
2020-10-21Tillagningstid:
Som en rulltårta, fast till lunch! Här kan du variera vilken svamp du använder, vild eller odlad. Rullen ska serveras varm.
Ingredienser
12 portioner
Pannkaksbotten
- 2½ dlvetemjöl
- 1 tskbakpulver
- ½ tsksalt
- 6 dlmjölk
- 4ägg, stora
- 50 gsmör
Svampfyllning
- 500 gfärsk svamp t ex champinjoner eller kantareller
- 2 msksmör
- 3-4salladslökar
- 2 tskvetemjöl
- 2 dlmjölk
- 1 dlcrème fraiche eller vispgrädde
- ev 2 mskportvin eller sherry
- 4 dlriven ost, t ex västerbottensost eller prästost 125 g
- 1 dlfinhackad persilja
- ca ¾ tsksalt
- nymald svartpeppar
- blandsallad till servering
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 250°C.
2. Vispa samman mjöl, bakpulver, salt och hälften av mjölken till en smet. Tillsätt resten av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa ner äggen. Smält smöret. Vispa ner det i smeten.
3. Gör en "låda" av bakplåtspapper i en ugnslångpanna 30x40 cm. Smörj bakplåtspapperet med lite smör. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills den börjar få fin färg. Ta ut och lossa försiktigt pannkakan från bakplåtspapperet. Fastnar pannkakan ändå kan vända den upp-och-ner med hjälp av en plåt och pensla baksidan av bakplåtspapperet med vatten.
4. Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Fräs den i smör och låt vätskan koka bort.
5. Ansa och skiva salladslöken. Låt den fräsa med några minuter. Strö över mjölet och blanda om. Tillsätt mjölk, crème fraiche eller grädde. Låt sjuda 5–8 minuter på svag värme, rör om då och då. Tillsätt ev portvin eller sherry, hälften av osten och persilja. Smaka av med salt och svartpeppar.
6. Fördela svampstuvningen på den varma pannkaksbottnen. Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet. Strö över resten av osten och gratinera några minuter högt upp i ugnen. Om rullen hinner svalna kan du gratinera ca 10 minuter längre ner i ugnen, så att den hinner bli genomvarm. Servera med en blandad sallad.