Panzanella

Panzanella

Publicerat:

Tillagningstid:

Panzanella är bästa sommarsalladen jag vet och passar till både fisk, kött och vegetariskt. En smart och enkel sallad som görs på överblivna brödrester och om man rostar brödet blir salladen lite crunchigare och härligare.

Ingredienser

4portioner

  • 4-6skiva(or)
    dagsgammalt bröd (ciabatta eller italienskt lantbröd)
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 1
    gurka
  • 4
    kvisttomater
  • 1ask(ar)
    cocktailtomater
  • 1
    röd lök, finhackad
  • 15-20
    oliver, urkärnade
  • 2msk
    kapris, medelstora
  • 2-3
    sardeller
  • 4msk
    olivolja
  • 3msk
    vinäger, röd eller vit
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    socker
  • svartpeppar, nymalen
  • 50g
    parmesanost
  • 1kruk(or)
    färsk basilika

Så lagar du

  1. Värm ugnen till 225 grader.

  2. Skär brödet i tärningar och finhacka rosmarinen. Lägg bröd och rosmarin på en ugnsplåt med lite olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen tills de är gyllenbruna och krispiga, ca 10 minuter.

  3. Skala gurkan, skär den på längden och gröp ur kärnorna med en sked. Skär gurkan i större kuber. Spara skal och kärnor, då de ska användas till vinegrätten.

  4. Dela cocktailtomaterna. Skålla kvisttomaterna genom att först kryssa skinnet på toppen, doppa sedan i kokande vatten i ca 30 sekunder, lyft upp och kyl ner, sedan kan du enkelt dra bort skalet.

  5. Dela de skållade tomaterna på mitten och kärna ur. Skär ner fruktköttet i grövre bitar (spara kärnorna till vinegrätten).

  6. Finhacka rödlöken och sardellerna.

  7. Häll kärnorna ifrån både gurka och tomat i en skål. Tillsätt vinäger, vitlök, olivolja, salt, socker och peppar. Mixa ihop med mixerstav till en grövre vinegrätt.

  8. Vid montering doppar du brödkrutongerna i vinegrätten. Varva sedan det fuktade brödet med tomater, gurka, finhackad rödlök, oliver, sardeller och kapris. Toppa med basilikablad och hyvlad eller riven parmesan.

Dela det här receptet med dina vänner!