Panzanella – Toskansk bondsallad

Panzanella – Toskansk bondsallad med bönor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det bästa sättet att väcka liv i trött bröd – låt det samsas med färska örter, krispiga grönsaker och den godaste av dressingar. Gör gärna ett par timmar i förväg och servera rumstempererad.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 500g
    småtomater, i olika färger
  • 3skiva(or)
    surdegsbröd, torrt och dagsgammalt
  • ½
    gurka
  • 150g
    stora vita bönor
  • 2 stänger
    stjälkselleri
  • 20g
    ruccolasallad

Dressing

  • ½dl
    basilika, finhackad
  • ½dl
    persilja, finhackad
  • 2
    sardeller, finhackade och mosade
  • ¾dl
    olivolja
  • 1msk
    små kapris
  • 2klyfta(or)
    vitlök, rivna
  • tsk
    rödvinsvinäger
  • 1tsk
    havssalt
  • 1krm
    svartpeppar

Så lagar du

1. Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ åt sidan.

2. Dela tomaterna och brödet i mindre bitar, det behöver inte vara så vackert.

3. Skiva sellerin tunt, dela gurkan på längden och skrapa ur fröna, skär den sedan i mindre bitar.

4. Blanda salladen med dressingen, mosa till tomaterna lite så de släpper ifrån sig lite saft.

5. Låt salladen stå framme i rumstemperatur i en timme för att brödet ska kunna dra åt sig den goda dressingen. Rör om då och då.

6. Lägg ner ruccolan. Servera och njut!

Dela det här receptet med dina vänner!