Papillote – lax i ugn

Lax på grönsaker, papilotte.

Publicerat:

Tillagningstid:

Fisk i paket är perfekt till Alla hjärtans eftersom det är så saftigt och gott och jag gillar att den går bra att förbereda så du hinner stöka bort allt innan din gäst kommer. In i ugnen och sedan är det bara att njuta! Det går mycket bra att göra den till en person också, om du är själv. Kärlek är lika viktigt till dig.

Ingredienser

4portioner

  • 700g
    benfri fiskfilé, t ex torsk, kolja eller lax
  • 1kg
    blandade grönsaker t ex morot, sötpotatis, fänkål, sparris, tomat och purjolök
  • 1
    skivad citron
  • 1
    skivad röd chili
  • 1dl
    vitt vin
  • 100g
    smör
  • rosmarin eller timjan
  • salt och peppar

Valfritt

  • 50g
    rökt fläsk

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Fördela grönsakerna på 4 bakpapper. Fördela fisken ovanpå, lägg på skivad citron och chili.

3. Krydda med rosmarin eller timjan, salt och peppar. Lägg på smör-klickar, vik ihop till 4 paket. Är det svårt att få ihop så lägg på ett till bakpapper och vik ihop.

4. Häll på en skvätt vin just innan du förseglar paketen.

5. Grädda tills fisken just är färdig. Då faller den lätt isär. Det bör ta cirka 20 minuter.

6. Gör aioli under tiden. Servera fisken med aioli och ett varmt bröd att bryta och fånga upp den goda såsen med.

Tips

Efter att fisken är klar kan du lägga ner färsk bladspenat, dill eller någon annan grönsak du gillar som inte kräver tillagning. Du kan också toppa med skaldjur t ex räkor eller musslor. Och visst, ett par ostron funkar också, se bara till att de är färska.

Toppa med strimlat, rökt fläsk innan du försluter paketet. Det ger en god smak och sälta.

Dela det här receptet med dina vänner!