Parmesanostsoppa med Vänerlöjrom
Publicerat:
2014-09-15Ingredienser
- 5dlmjölk
- 5dlgrädde
- 2mskcitronjuice
- 200gparmesanost
- 120gVänerlöjrom
- 160gkallrökt Vänerlax
- en skvätt vitt vin
- salt och peppar efter smak
- rödlök
- gräslök
- dill
- 2stformbröd i skivor
- smör
Dillolja
- 1dlrapsolja
- dill
Så lagar du
Riv parmesanosten. Koka upp mjölk och grädde och häll den heta vätskan på osten i en mixer. Mixa osten slät i ett par minuter, smaksätt med citron och lite salt. Sila soppan genom en finmaskig sil och kyl ned.
Låt löjrommen rinna av i en finmaskig sil i 1 timme innan servering. Använder du fryst löjrom ska den tinas långsamt i kyl. Finhacka den kallrökta laxen. Kantskär formbröden och skär dem i tärningar. Rosta dem i smält smör i ugnen, 160 grader, i cirka 10 minuter eller till de är krispiga.
Dillolja:
Hacka ner dillen i oljan och värm upp. Mixa sedan noga. Låt oljan rinna genom en handduk så du får en grön klar olja.
Montering:
Lägg hackad lax i mitten på en djup tallrik. Häll soppa runt laxen. Strö på hackad gräslök och rödlök runt om på soppan. Ringla lite dillolja på laxen och toppa laxen med löjrom. Servera med krutonger vid sidan om.