Päronkaka med choklad, mandelmassa och punschgrädde

Päronkaka med choklad, mandelmassa & punschgrädde

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Saftig och extremt lättlagad, lika bra till fika som till dessert. Den här kakan blir snabbt en favorit!

Ingredienser

8portioner

  • 500g
    mandelmassa
  • 100g
    smör
  • 4st
    ägg
  • 1tsk
    vaniljpulver
  • 1tsk
    kardemumma, mortlad
  • 1nypa(or)
    salt
  • 3msk
    kakao
  • 3-4st
    päron

Topping

  • flisad mandel, punchpraliner (valfritt), florsocker

Punschgrädde

  • 3dl
    vispgrädde
  • 2-4cl
    punsch, alt punchessens eller 5 punchpraliner, krossade

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme.
2. Riv mandelmassan, det går enklast om du lägger den i kylen en stund innan.
3. Vispa ihop smör och mandelmassa, rör ner äggen ett i taget.
4. Rör ner de torra ingredienserna.
5. Skala och kärna ur päronen, skär dem i klyftor eller halvor.
6. Häll smeten i en smord form ca 24 cm diameter.
7. Lägg ner päronen i ett vackert mönster. Om du har punschpraliner eller chokladbitar kan du lägga i det nu.
8. Strö på mandel.
9. Grädda långt nere i ugnen tills kakan stelnat, men fortfarande är lite dallrig i mitten. Det tar ca 30 minuter. Låt svalna.
10. Vispa grädden, smaksätt med en skvätt punsch.
11. Pudra kakan med florsocker innan servering.

Tips
Kakan går bra att förbereda dagen innan och funkar även att frysa in.

Dela det här receptet med dina vänner!