Päronshrubsoda

Päronshrubsoda

Publicerat:

Shrub, eller dryckesvinäger, är ett sätt att konservera frukt och grönt genom att låta frukten eller grönsakerna ligga och dra i socker och vinäger i upp till en vecka. Shruben kan sedan användas som smaksättare i drinkar eller serveras med kolsyrat vatten!

Ingredienser

Päronshrub med älgört och vanilj

  • 5st
    päron
  • 2dl
    socker
  • 2dl
    champagnevinäger
  • 1st
    vaniljstång
  • 1tsk
    torkad älgört

Päronshrubsoda

  • 2st
    päron
  • 2dl
    päronshrubsoda
  • 8dl
    sodavatten
  • is

Så lagar du

Päronshrub med älgört och vanilj

  1. Skär upp päronen i tärningar.
  2. Lägg den uppskurna frukten i en glasburk med tillhörande lock.
  3. Tillsätt sockret och mosa med en träslev. Blanda ordentligt så att sockret börjar lösas upp.
  4. Skär ett snitt i vaniljstången, lägg ner i burken samt tillsätt älgörten och rör runt.
  5. Värm upp vinägern i en kastrull, ta bort från värmen precis innan det börjar koka.
  6. Tillsätt vinäger, rör om och låt svalna.
  7. Ställ in i kylen och låt stå ca 5 dagar. Rör om någon gång dag 3.
  8. Sila bort frukten, häll upp i flaska och förvara i kylen.
  9. Serveras utspätt med kolsyrat vatten, sodavatten, tonic eller som smaksättare i en drink.

Tips

Frukten som silas bort är faktiskt riktigt god att äta upp.

Päronshrubsoda

  1. Skär upp päronen i tunna skivor och lägg ner i en karaff.
  2. Tillsätt päronshrub, is och till sist sodavatten.
  3. Rör runt ordentligt.
  4. Servera!

Tips

Det går lika bra att bygga mocktailen direkt i ett glas. Tänk 1 del shrub och 4 delar sodavatten, eller mer shrub om man vill ha lite extra sting.

Dela det här receptet med dina vänner!