Prästens pasha - påskdessert med nötter

Prästens pasha.

Publicerat:

Lars Segerstedt, sjukhuspräst i Umeå, delar med sig av sitt bästa recept på pasha. Pasha är en traditionell rysk påskdessert som är både enkel och god.

Ingredienser

8 - 10portioner

  • 2dl
    socker
  • 150g
    smör
  • dl
    sötmandel plus 4 bittermandlar, skållat och finrivet
  • 6hg
    keso, mixad
  • 2
    äggulor
  • 1tsk
    vanillinsocker
  • ½
    ekologisk citron, rivet skal
  • dl
    fast vispad grädde
  • russin, som legat i portvin, för dekoration
  • 4
    gelatinblad

Så lagar du

1. Rör smör och socker poröst. Bäst med en elvisp.

2. Tillsätt finriven mandel, bittermandel, keso som du mixat, äggulor, vanillinsocker, citronzest och blanda väl till en jämn smet.

3. Blanda i den vispade grädden försiktigt. Smält gelatin (finns vegetarisk alternativ) och rör ner i allt. Häll i en form som passar och låt vila i kylskåp över natten eller i minst 6 timmar.

4. Dagen efter, lösgör Pashan från formen och dekorera med portvinsrussin eller annat gott!

Tips

Det finns andra varianter. Och man kan pröva sig fram till vad man gillar bäst. Mer citron, grädde etc. I en del recept används kvarg. Själv tycker jag bäst om keso som mixas.

Dela det här receptet med dina vänner!