Tårta med hallon- och cheesecakeswirl

Påsk tårta med hallon- och cheeseckaewirl.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kakbotten med mandelmassa, toppad med hallonkompott och cheesecakekräm och garnerad med lemoncurd och maränger. En lättbakad och otroligt smakrik tårta med smak av sommar.

Ingredienser

4 - 6portioner

Kaka

  • 250g
    smör
  • 3dl
    strösocker
  • 2tsk
    vaniljpulver, vaniljsocker går också bra
  • 2-3tsk
    kardemumma, grovt mortlad
  • 200g
    mandelmassa, går att byta ut mot vit choklad
  • 4
    ägg
  • 3dl
    vetemjöl
  • 1
    ekologisk citron, det gula av skalet rivet

Hallonfyllning, kompott

  • 500g
    hallon, frysta
  • 1dl
    strösocker
  • 1tsk
    potatismjöl
  • 3msk
    vatten

Cheesecakekräm

  • 200g
    färskost, naturell
  • 3dl
    vispgrädde
  • 2dl
    yoghurt, tjock

Garnering

  • 2dl
    hallon och blåbär, färska
  • 1dl
    lemon curd
  • 1 näve
    maränger
  • mynta, färsk

Så lagar du

Botten

1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft 150 grader).

2. Smält smör, låt svalna något. Tillsätt socker, kardemumma, mandelmassa, citronskal och ett ägg i taget, rör om väl.

3. Sikta ner mjölet, blanda väl och häll upp i bakpappersklädd långpanna ca 20×30 cm.

4. Grädda 15 minuter i ugnens nedre del. Det är viktigt att gräddningstiden beror på många faktorer, därför är det bra att hålla koll mot slutet. Den ska vara lite dallrig i mitten när du tar ut den. Låt svalna.

5. Gör hallonfyllningen under tiden. Koka upp hallon och socker, red av med potatismjöl utrört i vatten. Koka upp och låt svalna.

Cheesecakekräm

1. Vispa upp yoghurt, färskost och grädde fluffigt.

2. Tryck ner skaftet på en träslev så det blir ett gäng hål i kakan, bred på 3/4 av hallonkompotten, se till att den kommer ner i hålen.

3. Blanda resterande kompott med hälften av cheesecakekrämen. Bred den på kakan, toppa med den vita krämen och dra med en sked så krämerna blandas och det bildas ”swirls”.

4. Garnera med bär, maränger, lemon curd och mynta eller något annat du tycker är gott.

Dela det här receptet med dina vänner!