Påskig paella på ägg (”paäggla”)

Påskig paella på ägg

Publicerat:

Tillagningstid:

En äggande rätt som kanske får en spanjor att höja på ögonbrynen, men den är helt klart värd att testa. Du kan egentligen toppa med nästan vad som helst. En perfekt rätt till buffén som du kan servera både kall och varm.

Ingredienser

Örtsalsa

  • 1kruk(or)
    persilja
  • 1kruk(or)
    gräslök
  • 1kruk(or)
    koriander
  • 2msk
    olivolja
  • 1tsk
    crema di balsamico
  • 1krm
    salt
  • 1krm
    peppar
  • 1-3klyfta(or)
    vitlök
  • 1-2kvist(ar)
    babytomater
  • 50g
    manchego, riven

Äggsmet 1 (bas)

  • 3st
    äggulor (spara vitorna)
  • 3dl
    grädde
  • 1krm
    salt
  • 1krm
    peppar
  • ½g
    saffran

Äggsmet 2 (friterad äggvita)

  • 3st
    äggvitor
  • 1dl
    rismjöl (ev vetemjöl eller majsmjöl. Funkar med nästan vilket mjöl som helst)
  • 1krm
    salt
  • 1krm
    peppar
  • frityrolja

Garnering

  • 100g
    rökt lamm

Så lagar du

Örtsalsa

Börja med örtsalsan. Den kan du även göra redan dagen före servering.

  1. Baka tomaterna och vitlöksklyftorna på 120 grader i 2 timmar på en plåt i ugnen med lite olja.
  2. Skär under tiden örterna lite grovt och blanda i en skål. Skär ner de bakade tomaterna och blanda ner den rivna osten, samt balsamicon. Låt vila i skålen.

Äggsmet 1 (bas)

Blanda sedan smet 1. Vill du så kan man även blanda denna dagen före och spara i en burk med lock i kylen.

  1. Vispa grädden i en kastrull på låg värme och blanda i saffranet. Fortsätt vispa tills saffranet har lösts upp.
  2. Låt svalna lite och blanda sedan samman med äggulorna i en bunke.

Äggsmet 2 (friterad äggvita)

Smet 2 görs gärna à la minute, alltså samtidigt som du ska servera rätten.

  1. Blanda samman ingredienserna ordentligt.
  2. Häll ner smeten i frityroljan genom ett durkslag och fritera snabbt.
  3. Lägg upp på en plåt och låt torka.

Montering

  1. Värm en paella-panna eller en liknande panna på medeltemperatur.
  2. Häll i oljan och sedan äggsmet 1.
  3. Låt sjuda och rör om lite lätt med en slev tills du känner att den börjar gå ihop.
  4. Toppa med den friterade äggvitan (äggsmet 2) och låt äggsmeten som ligger under koagulera ihop lite lätt.
  5. Garnera med tunna skivor av rökt lamm, och sedan örtsalsan.
  6. Dra några varv med salt- och pepparkvarnen. Riv gärna över lite extra manchego om du vill.

Dela det här receptet med dina vänner!