Pasta e ceci alla romana – Italiensk kikärtspasta

Pasta e ceci alla romana – Italiensk kikärtsgryta

Publicerat:

Tillagningstid:

En traditionell ”cucina povera” rätt från det romerska köket. Cucina povera är det italienska fattigmansköket. Billiga råvaror som linser, bönor och kikärtor som tillagas med en massa kärlek så de smakar ljuvligt ändå. Gör rätten från skratch och koka kikärtorna själv, det blir allra godast, eller använd burkkikärtor. Snabbt, enkelt, billigt och väldigt gott.

Ingredienser

4portioner

  • 3dl
    kokta eller frysta kikärtor
  • 2msk
    olivolja
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 2-3
    sardeller
  • 1msk
    tomatpuré (eller 2 hackade färska tomater)
  • 3dl
    grönsaksbuljong eller spad från kikärtskoket
  • 400g
    pasta – gärna en ”kort” penne eller annan liten pasta
  • några matskedar finhackad bladpersilja
  • eventuellt lite färskriven parmesan

Så lagar du

1. Koka kikärtorna enligt anvisning på förpackningen.

2. Skala och skiva vitlök tunt. Hetta upp och stek vitlöken några minuter.

3. Tillsätt sardeller och rör om så de löser upp sig. Tillsätt tomat och kikärtor samt kokvatten från kikärtorna eller grönsaksbuljong och låt sjuda i cirka 10 – 15 minuter.

4. Mosa gärna lite av kikärtorna med en träslev. Smaka av med salt och peppar.

5. Koka pasta vid sidan om i rikligt med saltat vatten.

6. Tillsätt pastan i kikärtsgrytan och rör om ordentligt.

7. Ringla över olivolja och riv över parmesan. Garnera gärna med hackad bladpersilja eller finhackad rosmarin.

Dela det här receptet med dina vänner!