Pastakuddar med ricotta, lufttorkad skinka och brynt salviasmör

Pastakuddar med ricotta, lufttorkad skinka och brynt salviasmör

Publicerat:

Tillagningstid:

Dessa pastakuddar är alltid ett givet val hemma hos oss vid lite festligare tillfällen. Vi föredrar att äta ett par stycken som en mellanrätt efter snacks följt av en riktigt fin köttbit.

Ingredienser

4 - 6portioner

Pastadeg

  • 5dl
    vetemjöl tipo 00
  • 3
    ägg och 1 äggula
  • 1msk
    olivolja

Fyllning

  • 1burk(ar)
    ricottaost, 250 g
  • 1
    liten schalottenlök
  • ca 100g
    lufttorkad skinka (gärna en god parmaskinka)
  • ½kruk(or)
    färsk timjan
  • 1
    ekologisk citron, zesten
  • salt, efter smak
  • nymalen svartpeppar, efter smak

Topping

  • 200g
    smör
  • ½knippa(or)
    färsk salvia
  • pumpakärnor
  • 1
    biscottiskorpa
  • färska salviablad

Så lagar du

Pastadeg

  1. Gör en ”vulkan” av mjölet på en ren bakbänk. Tillsätt ägg, äggula och olivolja.
  2. Börja försiktigt och vispa ihop äggen med en gaffel, ta sedan lite mjöl i taget från kanterna av vulkanen in mot mitten.
  3. När degen börjar gå ihop, fortsätt knåda den med händerna. Använd handloven och dra degen framåt på bakbordet.
  4. Knåda degen ca 15 minuter. Känns degen för torr, droppa på lite vatten, känns degen för blöt, pudra på lite mer mjöl. Man får vara försiktig så att man inte tillsätter för mycket åt gången.
  5. När degen studsar tillbaka när man trycker på den är den klar. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen minst 30 minuter.

Fyllning

  1. Lägg ricottaost i en skål. Skölj och riv ner en liten schalottenlök. Det är viktigt att smaka av flera gånger så att inte löksmaken blir för stark eftersom den kan variera i styrka.
  2. Finhacka skinka och timjan. Blanda med ricottaosten. Finriv skalet av en sköljd citron ner i blandningen, salta och peppra efter smak.
  3. Rosta pumpakärnor på medelvärme i torr stekpanna och lägg åt sidan.

Pasta, fortsättning

  1. Ta fram pastadegen ur kylskåpet och dela degen i 2 delar. (Gör båda delarna eller bara en beroende på hur många pastakuddar du önskar. Pastadegen kan sparas i kylen ett par dagar om inte allt går åt.)
  2. Arbeta degen i pastamaskinen till önskad tjocklek. Vi föredrar att kavla ut degen till tredje – näst tunnaste läget – på pastamaskinen.
  3. Dela den utkavlade pastadegen i 2 långa längder och lägg den ena halvan på en mjölad bänk.
  4. Spritsa eller använd en tesked för att fördela fyllningen på ena halvan, den ska ha ungefär en femkronas storlek. Lägg den andra deghalvan ovanpå som ett lock, tryck till runt kanten med fingrarna.
  5. Stansa sedan ut pastakuddarna i önskad form. Det går bra att använda ett glas, en sporre eller att skära ut kuddarna med kniv.
  6. Koka upp rikligt med pastavatten i en större kastrull och salta ordentligt. Använder man för liten kastrull kan pastakuddarna klibba ihop sig.
  7. Medan pastavattnet kokar upp, smält smöret på hög värme och låt det bli lätt brynt så att det doftar karamell. Vispa ordentligt så att det inte bränns.
  8. Lägg i rikligt med salviablad och låt fräsa i smöret innan pannan tas från värmen.
  9. Koka pastakuddarna 2–3 minuter, när de flyter upp till ytan brukar de vara klara.
  10. Fiska upp dem med en hålslev och servera i en djup tallrik. Ringla över det brynta salviasmöret och strössla över pumpakärnor.
  11. Avsluta med att finriva en biscottiskorpa över för lite mer crunch och sötma, samt dekorera med några salviablad.

Dela det här receptet med dina vänner!