Pauls t-benstek med jordärtskocka och svampsmör (T-bone steak)

Pauls T-bonesteak.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

Köttet

  • 1st
    t-bone, ca 1 kg
  • salt och svartpeppar
  • ev. 3
    grankvistar

Jordärtskocka

  • 8st
    jordärtskockor
  • salt och peppar
  • olivolja och smör till stekning

Svamp- och gransmör

  • 1
    schalottenlök, finhackad
  • ½dl
    sherryvinäger
  • 100g
    ekologisk champinjon, skivad
  • 2msk
    gran- eller rosmarinolja
  • 150g
    smör
  • 1tsk
    senap, osötad
  • salt
  • smör och olja till stekning

Så lagar du

Sätt kryddningen i tillbehören och låt köttet smaka kött. Det räcker att krydda med bara salt och peppar, och eventuellt med lite nordisk granskog.

Köttet

1. Ta fram och temperera köttet under plast i rumsvärme innan tillagning.

2. Krydda med salt och peppar.

3. Låt stå ytterligare 20 minuter så att kryddorna får gå in i köttet.

4. Grilla över direkt värme, eller med granris på gallret, till en innertemperatur på 52-54 grader. Mät innetemperaturen med stektermometer invid benet.

5. Tag ur och låt vila tills innertemperaturen är cirka 45 grader.

6. Stycka ur samtliga styckdelar.

7. Grilla igen vid servering eller bryn i ugn eller panna till 45 grader för värme.

8. Skär köttet i skivor.

Jordärtskocka

1. Koka upp vatten i en kastrull med ånginsats eller häng ett durkslag i en vid kastrull utan att vattenytan kommer upp i durkslaget.

2. Ånga jordärtskockorna under lock tills mjuka, cirka 20 minuter.

3. Testa att en kniv mjukt går igenom.

4. Lyft och platta försiktigt till tjock biff t.ex. med bottnen av en kastrull. Krydda med salt och peppar och stek i olivolja och en klick smör tills krispiga på ytan.

Svamp- och gransmör

1. Stek svampen och hälften av löken till gyllene färg.

2. Smaka av med salt och peppar.

3. Koka resten av löken med vinäger. Låt svalna.

4. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare till ett slätt smör och rulla upp i smörpapper till en rulle.

5. Kyl eller frys och skär i skivor vid servering.

Granskottsolja

Granskottsolja görs på våren: samla färska granskott, låt dra i olja i upp till 10 månader, sila. Använd också de avsilade granskotten i anrättningar. Kom ihåg att alltid ha markägarens tillstånd då du plockar granskott. Granskottsoljan kan bytas ut mot färsk rosmarinolja Rosmarinolja görs så här: Mixa rosmarin med matolja. Låt dra en stund, sila av. Kan användas genast. Förvara i tätslutande burk.

Tips

När du grillat köttet till 52 grader invid benet kommer temperaturen att fortsätta stiga en aning, 4-6 grader, när du tagit av köttet, dvs upp till 58 grader, vilket räknas som medium stekning för nötkött. Låt köttet vila ner till 45 grader för att köttsaften inte ska släppa och värm sedan på köttet strax innan servering om du vill. Det går bra att byta ut sherryvinägern mot champagnevinäger eller rödvinsvinäger.

Dela det här receptet med dina vänner!