Pauls tunnbröd

Pauls tunnbröd.

Publicerat:

Tillagningstid:

Nygräddade tunnbröd till frukost eller soppa, som kvällsfika eller wrap. Hemlagat är alltid godast. Tunnbröd är vårt gammelnordiska svar på gott och näringsrikt bröd. Hemligheten ligger i mjölet. Satsa på inhemskt mjöl av god kvalitet.

Ingredienser

12portioner

  • 50g
    jäst
  • 4dl
    mjölk
  • 4dl
    vatten
  • 2tsk
    hjorthornssalt
  • ½tsk
    salt
  • ½dl
    strösocker
  • 75g
    ljus sirap
  • 500g
    rågsikt
  • 500g
    dinkelmjöl, finmalt
  • dinkelmjöl, till utbakning
  • smör, till servering

Så lagar du

1. Smula jäst i en bunke. Värm vatten och mjölk till 37 grader, slå över jästen och rör ut.

2. Blanda i sirap, socker, hjorthornssalt och salt. Tillsätt rågsikt och dinkelmjöl efterhand. Knåda till en smidig lös deg.

3. Låt jäsa 30 minuter under duk.

4. Dela i 12 lika stora delar. Kavla ut till rundlar med rikligt med dinkelmjöl, ca 3 mm tjocka.

5. Värm ugnen till 250 grader med en pizzasten eller osmord plåt i.

6. Grädda tunnbröd på varm pizzasten hastigt på båda sidor, ca 2 minuter per sida. Förvara under handduk till servering.

7. Brödet är gott nygräddat med smör och en god lagrad ost.

Tips

Baka på pizzasten eller på varm plåt i ugn, eller i torr stekpanna på spisplattan.

Vill du frysa bröden? Sätt dem i fryspåse medan dom är ljumma, då behålls fuktigheten i bröden. Frys in när de kallnat i påsen.

Hjorthornssaltet ger ett luftigare bröd, fungerar lite som bakpulver.

Dela det här receptet med dina vänner!