Pauls vilda pizza
Publicerat:
2020-10-14Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Pizzadeg
- 850gmjöl typ00
- 50ghampamjöl
- 25ghavssalt
- 1tskfärsk jäst
- ½litervatten, ca 20 grader
- hampafrö och olja till kanten
Tomatsås
- 6oxhjärta-tomater
- ½dlhampaolja eller rapsolja
- 1klyfta(or)vitlök
- 1kruk(or)basilika
- 1-2tsksriracha
- salt och svartpeppar
Myskmadra- och hampapesto
- 1dlmyskmadra, plockad
- ½dlhampafrö
- 25gspenat
- 1dllagrad hårdost, riven eller vegansk ost
- ½dlalmfrukt
- 1klyfta(or)vitlök
- rapsolja
- salt och svartpeppar
Topping
- 12mjölkört
- 4tistlar
- 200gblomkålsost eller annan vegansk ost
- 50gogrässallad, t ex löktrav, kirskål, spansk körvel
Pizzakantsdipp
- 2gröna tomater
- 50gspenat
- 10ramslöksblad
- 5löktravsblad
- 1kruk(or)persilja
- 2-3dliskall matolja
- salt och svartpeppar
Så lagar du
Pizzadeg
1. Väg alla ingredienserna till degen. Häll ner vattnet och saltet i en stor bunke. Lägg sedan i lite av mjölet och all jäst och lös upp jästen i vattnet.
2. Jobba i mer mjöl med dina händer tills allt är blandat. Det är viktigt att alla klumpar försvinner.
3. Stjälp upp degen på bordet och ”vik ihop” och tryck till degen med hjälp av dina knogar. Upprepa flera gånger tills den är helt slät. Låt degen vila i 20 minuter.
4. Skär ut en ”orm” av degen. Spänn degen till små bollar genom att trycka in degen på samma ställe så att du får en helt spänd och slät ytan på ovansidan. Låt jäsa i 24 timmar, gärna i 25-gradig temperatur.
Tomatsås
1. Skär tomater i grova bitar. spara en som fintärnas.
2. Hetta upp en stekpanna och tillsätt olja och vitlök. Slå i tomat och låt koka ihop snabbt, i ca 10 min.
3. Rör sönder tomat och drag av från värmen. Rör ner rå tomat, strimlad basilika och smaka av med salt och svartpeppar. Avsluta med sriracha för hetta.
Myskmadra- och hampapesto
Mixa alla ingredienser och tillsätt olja till krämig konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
Topping
1. Om mjölkörten är grov i skalet så skrapa med vass kniv för att få bort yttersta lagret.
2. Koka hastigt i kraftigt saltat vatten med en klick smör i. Lyft och kyl. Grilla hastigt på plåt i ugnen.
3. Skölj tistlar noga. Gnid in med olja och salt. Stek hårt i varm stekpanna tills krispig.
4. Skär blomkålsost i skivor. Stek på en sida i lite smör eller olja.
Pizza
1. Baka ut pizzadegen. Stryk med tomatsås. Fördela över mjölkört, blomkålsost och lite pesto.
2. Baka ca 1 min i vedeldad ugn på ca 480 grader. Vill du baka pizzan i vanlig ugn förvärmer du en plåt eller pizzasten på maximal värme i ugnen. Ta ut plåten/stenen lägg på pizzan och grädda tills pizzan fått in färg.
3. Tag ut och toppa med ogrässallad som är snabbt uppvänd i lite vinägrett. Avsluta med att smula över tistlar.
Pizzakantsdipp
1. Tärna tomat och lägg i en blender. Tillsätt spenat, löktrav, persilja och ramslök.
2. Mixa till en slät grön kräm. Tillsätt iskall olja under mixning. Smaka av med salt och peppar.
Tips
Använd gärna svensk ost. Vill du göra receptet veganskt kan du ersätta hårdosten med ett veganskt alternativ.