Pauls vilda pizza

Pauls vilda pizza.

Publicerat:

Tillagningstid:

Detta är pizzan som hyllar våren med sina eleganta smaker. Att göra napolitansk pizza är ett hantverk som kräver övning. Här har ni ett grundrecept som går att laborera med i takt med att man blir bättre och bättre pizzabagare. Glöm inte bort all gratis smak som finns där ute i skogsbryn och parker.

Ingredienser

4portioner

Pizzadeg

  • 850g
    mjöl typ00
  • 50g
    hampamjöl
  • 25g
    havssalt
  • 1tsk
    färsk jäst
  • ½liter
    vatten, ca 20 grader
  • hampafrö och olja till kanten

Tomatsås

  • 6
    oxhjärta-tomater
  • ½dl
    hampaolja eller rapsolja
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1kruk(or)
    basilika
  • 1-2tsk
    sriracha
  • salt och svartpeppar

Myskmadra- och hampapesto

  • 1dl
    myskmadra, plockad
  • ½dl
    hampafrö
  • 25g
    spenat
  • 1dl
    lagrad hårdost, riven eller vegansk ost
  • ½dl
    almfrukt
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • rapsolja
  • salt och svartpeppar

Topping

  • 12
    mjölkört
  • 4
    tistlar
  • 200g
    blomkålsost eller annan vegansk ost
  • 50g
    ogrässallad, t ex löktrav, kirskål, spansk körvel

Pizzakantsdipp

  • 2
    gröna tomater
  • 50g
    spenat
  • 10
    ramslöksblad
  • 5
    löktravsblad
  • 1kruk(or)
    persilja
  • 2-3dl
    iskall matolja
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

Pizzadeg

1. Väg alla ingredienserna till degen. Häll ner vattnet och saltet i en stor bunke. Lägg sedan i lite av mjölet och all jäst och lös upp jästen i vattnet.

2. Jobba i mer mjöl med dina händer tills allt är blandat. Det är viktigt att alla klumpar försvinner.

3. Stjälp upp degen på bordet och ”vik ihop” och tryck till degen med hjälp av dina knogar. Upprepa flera gånger tills den är helt slät. Låt degen vila i 20 minuter.

4. Skär ut en ”orm” av degen. Spänn degen till små bollar genom att trycka in degen på samma ställe så att du får en helt spänd och slät ytan på ovansidan. Låt jäsa i 24 timmar, gärna i 25-gradig temperatur.

Tomatsås

1. Skär tomater i grova bitar. spara en som fintärnas.

2. Hetta upp en stekpanna och tillsätt olja och vitlök. Slå i tomat och låt koka ihop snabbt, i ca 10 min.

3. Rör sönder tomat och drag av från värmen. Rör ner rå tomat, strimlad basilika och smaka av med salt och svartpeppar. Avsluta med sriracha för hetta.

Myskmadra- och hampapesto

Mixa alla ingredienser och tillsätt olja till krämig konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

Topping

1. Om mjölkörten är grov i skalet så skrapa med vass kniv för att få bort yttersta lagret.

2. Koka hastigt i kraftigt saltat vatten med en klick smör i. Lyft och kyl. Grilla hastigt på plåt i ugnen.

3. Skölj tistlar noga. Gnid in med olja och salt. Stek hårt i varm stekpanna tills krispig.

4. Skär blomkålsost i skivor. Stek på en sida i lite smör eller olja.

Pizza

1. Baka ut pizzadegen. Stryk med tomatsås. Fördela över mjölkört, blomkålsost och lite pesto.

2. Baka ca 1 min i vedeldad ugn på ca 480 grader.  Vill du baka pizzan i vanlig ugn förvärmer du en plåt eller pizzasten på maximal värme i ugnen. Ta ut plåten/stenen lägg på pizzan och grädda tills pizzan fått in färg.

3. Tag ut och toppa med ogrässallad som är snabbt uppvänd i lite vinägrett. Avsluta med att smula över tistlar.

Pizzakantsdipp

1. Tärna tomat och lägg i en blender. Tillsätt spenat, löktrav, persilja och ramslök.

2. Mixa till en slät grön kräm. Tillsätt iskall olja under mixning. Smaka av med salt och peppar.

Tips

Använd gärna svensk ost. Vill du göra receptet veganskt kan du ersätta hårdosten med ett veganskt alternativ.

Dela det här receptet med dina vänner!