Pepparbondens Mapo Tofu
Tillagningstid:
Publicerat:
2012-12-06Tillagningstid:
Mapo Tofu eller Koppärriga gummans tofu är ett av Kinas mest älskade maträtter. Enligt historien reste en koppärrig dam in till stan från landsbygden för att försörja sig, men hon hade svårt att hitta jobb, kanske på grund av sitt utseende. Men när hon började laga mat, blev alla hänförda, framförallt över hennes underbara tofu med mycket chili och sichuanpeppar.
Ingredienser
2 portioner
- 500 gtofu (inte silkestofu, utan välj en lite fastare sort)
- 50-100 gfläskfärs
- 2 stsalladslökar
- 2-3 cmfärsk ingefära
- 2 klyfta(or)vitlök
- 2 msksoja
- 2-3 tskchilipasta (sambal oelek el likn.)
- 2 mskolja av neutral smak
- 1 tsksesamolja
- 2 tskmajsstärkelse utrört i 4 teskedar kallt vatten
- 1 tsksichuanpeppar (man använder frökapslarna, de svarta fröna kan du strunta i)
- salt
Så lagar du
Receptet är beräknat för 2 personer som ensamrätt eller till fler i kombination med andra rätter.
1. Koka upp vatten i en kastrull. Blanda sojan och chilipastan och smaksätt med lite salt. Ställ åt sidan så länge.
2. Finhacka vitlök och ingefära, och strimla salladslöken. Hetta upp en wok eller djup stekpanna. Lägg ner sichuanpeppar och låt rosta i 30 sekunder. Häll över sichuanpepparn i en mortel och krossa till ett grovt pulver.
3. Skär tofun i ungefär 3 centimeter stora kuber. Lägg ner tofun i det kokande vattnet och sjud 2-3 minuter, häll sen över tofun i ett durkslag och låt rinna av.
4. Hetta upp oljan och sesamoljan i woken. Lägg i den hackade ingefäran och vitlöken och kort därefter sojablandningen. Tillsätt köttfärsen och fräs i några minuter. Lägg ner tofun i den heta såsen, rör om väldigt försiktigt så att tofun varken bränns eller delas. Red av med majsstärkelseblandningen tills vätskan fått en lite simmig konsistens.
5. Lägg upp på fat och garnera rikligt med salladslök och sichuanpeppar.
Fredrik om receptet
”Historien om den koppärriga gummans tofu må vara påhittad, men när du smakar på denna maträtt förstår du varför receptet har blivit en klassiker. Det finns många varianter, men detta är som sichuanpepparbonden Zou Zhongying lärde mig.”