Pepparkaksdeg
Tid:
Tid:
Här hittar du ett klassiskt recept på julens favoriter – pepparkakor. Som alltid när det gäller bakning blir resultatet bäst, och likadant varje gång, om du använder hushållsvåg när du mäter upp ingredienserna.
Ingredienser
- 210 gströsocker
- 100 gsmör
- 1 stägg
- 1 dlmörk sirap
- ½ dlmjölk
- 5 gbikarbonat
- 4 gkanel
- 2 gsalt
- 2 gmald ingefära
- 2 gmald nejlika
- 3 gkardemumma
- 480 gvetemjöl
Så lagar du
1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med kanel, ingefära, nejlika, kardemumma och låt det stå i ca 30 minuter.
2. Blanda sedan alla övriga ingredienser tillsammans med kryddorna och smöret och knåda dem till en deg. Låt degen ligga i kylen, helst minst 20 timmar.
3. Kavla ut degen till önskad tjocklek och stansa ut med form eller skär med kniv de önskade former på pepparkakan. Grädda dem i ugnen på 175 grader i ca 10–15 minuter.