Pepparkakor med kristyr

Pepparkakor med glasyr

Publicerat:

Tillagningstid:

Att baka pepparkakor är en trevlig aktivitet för hela familjen. Kakorna kan även användas som dekoration till granen.

Ingredienser

10portioner

Pepparkaksdeg

  • 400g
    vetemjöl
  • 200g
    smör, rumstempererat
  • 150g
    florsocker
  • 4-5
    äggulor (cirka 110g)
  • ½tsk
    nejlika, malen
  • 1tsk
    kanel, malen

Kristyr

  • 150g
    florsocker
  • 50g
    pastöriserade äggvitor

Dekoration

  • strössel, nötter, frystorkade hallon, silverkulor, chokladknappar (välj utifrån egen smak)

Så lagar du

1. Pepparkaksdeg:
Mjöl, smör, florsocker, kanel och nejlika knådas samman. Tillsätt sedan äggulor och knåda vidare tills gulorna har arbetats in.

2. Strö mjöl på bakbordet och kavla ut degen. Ta ut kakor med hjälp av pepparkaksformar. Knåda ihop degen som blir över när du använt formarna och kavla ut en ny platta tills all deg är slut. Börja med stora pepparkaksfigurer och avsluta med mindre. Samla figurer av samma storlek på varje plåt så säkrar du att alla figurer blir klara samtidigt i ugnen. Av den allra sista degbiten som är kvar kan du göra små "pepparnötter". Du formar en degrulle som du sedan skär upp i små bitar och sprider ut över en plåt.

3. Kristyr:
Florsocker och äggvita vispas vita och luftiga med elvisp. Glasyren är färdig när den inte flyter ihop när vispningen stoppas. Den färdiga glasyren hälls sedan upp i en kon som du format av bakplåtspapper, eller i en engångsspritspåse, som du klipper hål i spetsen på.

4. Garnering:
Garnera figurerna efter eget tycke och smak. Du kan tex använda hackade pistagenötter, frystorkade hallon, silverkulor osv. Låt de färdiga pepparkakorna lufttorka några timmar innan de läggs i tättslutande burkar.

 

Dela det här receptet med dina vänner!