Pepparkaksdoftande fruktpaket – bakad fruktsallad

Sofia Cornelisse/SVT.

Publicerat:

Tillagningstid:

Har du ett fruktfat från jul- och nyårshelgerna som börjar se lite tråkigt ut? Ingen fara! Bygg om frukten till en läcker dessert.

Ingredienser

6portioner

  • 1kg
    blandad frukt tex äpple, plommon, nektarin, ananas, päron, vindruvor
  • 1tsk
    kanel, malen
  • 1tsk
    vaniljpulver
  • 4msk
    sirap
  • 6
    pepparkakor
  • 1dl
    rom eller vermouth, alt pressad citron/apelsin

Valfritt

  • mandelmassa, riven
  • frukt, torkad
  • nötter, mandel
  • citrusskal
  • vit choklad
  • kokos

Servering

  • glass, vispad grädde eller cheesecakekräm

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär frukten i bitar, blanda ner kanel och vanilj.

2. Fördela frukten på 6 bakpapper eller lägg i en ugnsform med lock. Smula kakorna ovanpå, toppa med det du har hemma tex torkad frukt eller nötter, sirap och 1-2 msk rom eller pressad apelsin.

3. Vik ihop till paket, lägg i en ugnsform och baka tills frukten är mjuk, det tar ca 20 minuter. Servera med glass (vanilj-, salt karamell- eller valnötsglass passar bra till) eller vispad grädde.

Tips

Om du vill ha extra crunch så avsluta med att smula en pepparkaka på toppen.

Dela det här receptet med dina vänner!