Pepparkakspaj med lingon och äpple

En kanna med vaniljsås, en paj med knapriga havregryn, en lingonkvist och i bakgrunden en skål med lingon.

Publicerat:

Tillagningstid:

Köket fylls av ljuvlig doft när syrliga lingon och äpple möts i en krispig smulpaj med smak av pepparkaka. Det här är ett perfekt sätt att ta vara på överbliven frukt från julens fruktkorgar. På med vaniljsås eller glass och njut.

Ingredienser

8portioner

Pajdeg

  • 150g
    smör
  • 0,5dl
    vispgrädde
  • 0,5dl
    ljus sirap
  • 1,5dl
    strösocker
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1msk
    pepparkakskryddor
  • 2dl
    havregryn
  • 2dl
    vetemjöl

Fyllning

  • 250g
    lingon eller körsbär, frysta
  • 2st
    äpplen, i bitar
  • 1dl
    torkade tranbär eller russin
  • 1st
    citron, det gula av skalet rivet

Till servering

  • vaniljsås eller vaniljglass
  • florsocker till pudring

Vaniljsås

  • 1st
    vaniljstång
  • 3dl
    vispgrädde
  • 1dl
    mjölk, fetthalt 3 procent
  • 1dl
    strösocker
  • 5st
    äggulor

Så lagar du

Paj

1. Smält smör, tillsätt grädde och sirap. Blanda ner resterande ingredienser.

2. Lägg fyllningen i en pajform, blanda. Toppa med deg och grädda mitt i ugnen 175 grader vanlig värme eller 150 grader varmluft till vacker yta. Det tar ca 30 minuter.

3. Servera direkt som den är, ljummen eller låt svalna och toppa med pudrat florsocker.

 

Vaniljsås

1. Dela vaniljstången, skrapa ut den och lägg både stång och inkråm i en kastrull med mjölk och grädde. Koka upp.

2. Vispa socker och gulor fluffigt.

3. Häll den varma grädden över gulorna, vispa och häll tillbaka i kastrullen.

4. Värm under vispning (högst 85 grader) och när du sett första bubblan, häll över i en annan bunke och låt svalna, gärna i vattenbad.

Dela det här receptet med dina vänner!