Pepparkakspaj med mandelmassa och äpplen

Pepparkakspaj med mandelmassa och äpplen

Publicerat:

Tillagningstid:

Otroligt god pepparkakspaj som uppskattas av alla.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 250g
    färdig pepparkaksdeg
  • smör till formen

Fyllning

  • 2st
    ägg
  • 200g
    mandelmassa, riven
  • 1st
    ekologisk citron, det gula av skalet rivet
  • 1tsk
    vaniljpulver
  • 1dl
    creme fraiche
  • 2st
    röda äpplen
  • 1st
    liten påse mandelsplitter, 50 g
  • 1msk
    råsocker
  • 1dl
    lingon, frysta
  • florsocker

Till servering

  • vaniljglass, lättvispad grädde

Så lagar du

1. Börja med pajskalet: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform med låga kanter, ca 25 cm.

2. Kavla ut degen på mjölat underlag och lägg i formen. Garnera kanterna med överskottsdeg om du önskar.

3. Förgrädda skalet 8 minuter på nedersta falsen. Låt svalna. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Gör fyllning: Vispa upp ägg lätt, blanda ner mandelmassa, citronskal, vanilj och crème fraiche. Häll i pajskalet.

5. Skiva äpplen och lägg ner i ett vackert mönster, strö på mandel och socker. Grädda i ugnens nedre del tills fyllningen har stannat och pajen börjar få färg, det tar cirka 40 minuter. Gräddningstiden kan variera i olika ugnar, så håll koll mot slutet. Om pajen börjar bli för mörk innan fyllningen har stannat lägger du på en bit folie tills den är färdig. Låt svalna.

6. Garnera med lingon och florsocker, servera med vaniljglass och lättvispad grädde.

Dela det här receptet med dina vänner!